Η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου προτείνει Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία του 2012


Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου προτείνει:

Για μικρά παιδιά:
ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ
Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
Εικ.: Ναταλία Καπατσούλια
Μεταίχμιο 2012, 46 σελ.
«Κάνε μια ευχή πριν σβήσεις τα κεράκια, από μέσα σου για να βγει αληθινή» ακούει στα γενέθλια κάποιου φίλου του ο μικρός ήρωας της ιστορίας αυτής. Και θέλει κι εκείνος να κάνει το ίδιο, για ν’ αποκτήσει αυτό που ονειρεύεται. Δεν ξέρει όμως πότε είναι τα γενέθλιά του. Οι γονείς του τον γιορτάζουν «την ημέρα που τον έφεραν στο σπίτι». Το γιατί δεν ξέρει πότε ακριβώς γεννήθηκε, το αν και πώς θα το ανακαλύψει και πώς θα εξελιχθεί η ιστορία είναι ερωτήματα που παρακινούν τον αναγνώστη, μικρό ή μεγάλο, να διαβάσει «μονορούφι» τα «Πριγκιπικά γενέθλια». Και χαίρεται ένα κείμενο καλογραμμένο, πρωτότυπο, με πειστική πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ένα μικρό βιβλίο που προσεγγίζει με σωστό τρόπο το θέμα της υιοθεσίας και εμπλουτίζει τη σχετική βιβλιογραφία.

Για παιδιά μέσης σχολικής ηλικίας:
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΜΟΤΡΥΠΑΣ 
Συγγραφέας: Χριστίνα Κόλλια
Εικονογράφος: Μαργαρίτα Ράντεβα
Φίλντισι 2012, σελ. 88
Μια τούρτα υγιεινή, από βοτανοζαχαρωτά, θέλει να ετοιμάσει η παραμυθού γιαγιά Χαρά. Τη συνταγή την ξέρει μόνο η καλή μάγισσα Ζαχαρούλα, μα έχει χάσει τη μαγική της κουτάλα. ΄Ετσι, η γιαγιά Χαρά, με συντροφιά το σκύλο και τη γάτα της που έχουν την παραμυθένια ικανότητα να μιλούν και να συνεννοούνται με όλους, αλλά και με τη βοήθεια κάποιων παραμυθένιων πλασμάτων, αποφασίζει να βρει το μαγικό αυτό εργαλείο. Κι όλοι μαζί ξεκινούν για μια περιπέτεια που θα τους φέρει αντιμέτωπους με την κακιά μάγισσα Μέλια. Ταξιδεύουν σε δάση, πηγές και σπηλιές της Ελλάδας, συναντούν πλάσματα της Μυθολογίας, ανιχνεύουν αλήθειες οικολογικές και αξίες διαχρονικές, κινδυνεύουν, αλλά τελικά νικούν. Ένα γοητευτικό βιβλίο γεμάτο αγάπη, χρώματα , μοσχοβολιές κι ευαισθησία.

Για μεγάλα παιδιά:
ΜΥΣΤΗΡΙΑ, ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΓΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΗ 
Συγγραφέας: Φράνση Σταθάτου
Εικονογράφος: Σοφία Παπαδοπούλου
Ψυχογιός 2012, σελ. 286
Τα βιβλία που γράφονται από χέρι πραγματικά ταλαντούχο και πολύπειρο ξεχωρίζουν αμέσως. Αυτό συμβαίνει και με το βιβλίο της Φράνσης Σταθάτου, που ζωντανεύει τη ζωή, την όψη και την ατμόσφαιρα της μεταπολεμικής Αθήνας (1945-1957) με κέφι, γνώση και μαστοριά. Τα όσα διηγείται και περιγράφει είναι ιδωμένα με τα μάτια της ηρωίδας της, της μικρής Φραγκίσκης, που δεν είναι άλλη από την ίδια τη συγγραφέα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα το χαρούν μικροί και μεγάλοι - παππούδες και γιαγιάδες ιδιαίτερα - καθώς τα όσα αναφέρονται και διαδραματίζονται, οι τόποι, οι συνήθειες της εποχής, η καθημερινή ζωή, πολλά πραγματικά περιστατικά, γεγονότα και πρόσωπα, θα τους θυμίσουν δικές τους παραστάσεις και εμπειρίες. Βιβλίο λοιπόν που προσφέρεται και για ομαδική οικογενειακή ανάγνωση, πέρα από τη μοναχική, αλλά και βιβλίο με την εξής πρωτοτυπία: Ανάμεσα στα κεφάλαια υπάρχουν προτάσεις για δράσεις και συμμετοχή των νεαρών αναγνωστών, κάτι που το καθιστά διαδραστικό και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να νιώσουν ότι παίρνουν μέρος στο γράψιμό του.


Βιογραφικά και πλήρης εργογραφία της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου: www.loty.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου