Η τάξη που νίκησε την κρίση.


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το πως μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για την κρίση και το πως αυτή έχει επηρεάσει τις ζωές μας και τις δικές τους.
Πως να τους εξηγήσεις τι σημαίνει, ανεργία,  ανέχεια, άγχος, πως να εξηγήσεις την ανασφάλεια και τη θλίψη που απορρέουν από όλα αυτά.

Το βιβλίο "Η τάξη που νίκησε την κρίση" καταφέρνει ακριβώς αυτό: να εξηγήσει στα παιδιά τι σημαίνει κρίση και το κυριότερο τι μπορούν να κάνουν τα ίδια στην καθημερινή τους ζωή για να την αντιμετωπίσουν και γιατί όχι να βοηθήσουν και τους γονείς τους να κάνουν το ίδιο.
Διαβάζοντας το, νόμιζα ότι πράγματι έχω μεταφερθεί σε μια πραγματική τάξη, ενός συνηθισμένου ελληνικού σχολείου, με καθημερινά παιδιά και ένα εμπνευσμένο δάσκαλο, από αυτούς που ευτυχώς, κόντρα στην απαξίωση του "επαγγέλματος" του δασκάλου, εξακολουθούν να υπάρχουν.
Τα παιδιά λοιπόν, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση αυτού του δασκάλου, ξεδιαλύνουν μέσα στο μυαλό τους πολλές από τις παραπάνω έννοιες και το κυριότερο μαθαίνουν να τις αντιμετωπίζουν με χαμόγελο, μεταφέροντας κάτι από αυτή την αισιόδοξη διάθεση πίσω στο σπίτι τους.

Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι τα παιδιά, απλά και αυθόρμητα, προχωρούν σε μια ανακατάταξη των προτεραιοτήτων τους, αποδεικνύοντας ότι όταν τους μιλάμε με αλήθεια και τους δίνουμε την δυνατότητα να εκφραστούν, μπορούν να μας εκπλήξουν με την ωριμότητα και τη σύνεσή τους.
Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην τάξη, μαθαίνουν πως τα πιο σπουδαία πράγματα στη ζωή, αξίζουν περισσότερο από οποιοδήποτε υλικό αγαθό και μάλιστα μας δίνονται δωρεάν: η φιλία, η αλληλεγγύη  το χαμόγελο, η ελπίδα, είναι αξίες ανεκτίμητες, αλλά και τα όπλα μας να νικήσουμε το τέρας της "Λερναίας - Κρίσης".
Μαθαίνουν και μαζί τους το ξαναθυμόμαστε κι εμείς, ότι η ζωή μας παίρνει νόημα, όχι από αυτά που κατέχουμε, αλλά από αυτά που μοιραζόμαστε.

Τα παιδιά μέσα σε μια σχολική χρονιά, μεγαλώνουν, ωριμάζουν και γίνονται πρεσβευτές της χαράς  της αισιοδοξίας και ενός καλύτερου αύριο που θα έρθει, αν εμείς είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε. Ενός αύριο που μπορεί να φαντάζει διαφορετικό και ίσως να μας τρομάζει, αλλά που μπορούμε να το φωτίσουμε και να το βάψουμε με τα δικά μας χρώματα, αρκεί να είμαστε...μαζί!

Ένα μεγάλο μπράβο στον δάσκαλο και συγγραφέα του βιβλίου Γιώργο Μπουμπούση , για το θαυμάσιο βιβλίο του, και μακάρι αυτό να δώσει έμπνευση και σε άλλους εκπαιδευτικούς, αλλά και γονείς να αντιμετωπίσουν την κρίση δημιουργικά και να βοηθήσουν τα παιδιά και τους γύρω τους, να βγάλουν κάτι θετικό μέσα από αυτή.

Συγγραφέας: Γιώργος Μπουμπούσης
Εικονογράφος: Θανάσης Γκιόκας
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Σχόλια