Έξυπνα δώρα για κάθε τύπο...νοημοσύνης! (γ΄μέρος)

Χωροταξιακή νοημοσύνη
"Άτομα με καλή χωροταξιακή νοημοσύνη εκφράζονται συνεχώς με τη χρήση των τριών διαστάσεων, μέσα από εικόνες και μέσα από την τέχνη. Έχουν καλλιτεχνικά χαρίσματα και τους αρέσει να δουλεύουν με αντικείμενα"
Ένα παιδάκι λοιπόν που προτιμά να εκφράζεται χωροταξικά, θα απολαύσει δώρα που το προτρέπουν να δημιουργήσει στο χώρο και να σχεδιάσει. Μερικές ιδέες είναι:
Για παιδιά 2-4 ετών: 
Υλικά ζωγραφικής, παζλ με μεγάλα και λίγα κομμάτια και βιβλία με μεγάλες εικόνες. Τα βιβλία των εκδόσεων Κόκκινο ενδείκνυνται, ειδικά το "Ένα Νανούρισμα για Αρκούδες", οι εικόνες του οποίου είναι υπέροχες για να παρατηρεί κανείς λεπτομέρειες.
Για παιδιά 4-6 ετών: 
Υλικά ζωγραφικής, παζλ μέχρι 20 κομμάτια και βιβλία σχετικά με την τέχνη. Μια καλή πρόταση βιβλίου είναι το "Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα" των εκδόσεων Πατάκη.
Για παιδιά 6-9 ετών: 
Υλικά για σχέδιο και δημιουργίες, παζλ μέχρι 200 κομμάτια, βιβλία σχετικά με την τέχνη και με χάρτες, αλλά και επιτραπέζια χωροταξικής νοημοσύνης, όπως "Τα Κάστρα του Μυστρά" ή το "Ubongo" από Κάισσα. Καλές προτάσεις βιβλίου είναι ο "Μουκ" από εκδόσεις Κόκκινο, αλλά και βιβλία Πειρατολογίας με χάρτες και εξερευνήσεις από εκδόσεις Πατάκη.
Για παιδιά 9-12 ετών: 
Υλικά για σχέδιο και δημιουργίες, παζλ μέχρι 1000 κομμάτια και επιτραπέζια χωροταξικής, όπως το "Graffiti" και "Το Άτακτο Φαντασματάκι" από Κάισσα. Καλές προτάσεις βιβλίων είναι αυτά που είναι σχετικά με την τέχνη και άτλαντες. "Ο Άτλαντας για παιδιά" από εκδόσεις Ψυχογιός είναι αρκετά φιλικό και διαδραστικό.

Μουσική νοημοσύνη
" Άνθρωποι με ανεπτυγμένη μουσική νοημοσύνη απολαμβάνουν να ακούν μουσική,σκέφτονται με ήχους, ρυθμούς ή μελωδίες. Ίσως να μην έχουν ωραία φωνή, αλλά εξαιρετική ευαισθησία στη μουσική και τη συνδέουν άμεσα με τον συναισθηματικό τους κόσμο".
Ένα παιδάκι που προτιμά να εκφράζεται μουσικά:
Για παιδιά 2-4 ετών: 
Μουσικά παραμύθια, όπως το πολύ φροντισμένο "Τα Πιο Όμορφα Νανουρίσματα του Κόσμου" από εκδόσεις Κόκκινο.
Για παιδιά 4-6 ετών: 
Μουσικά παραμύθια, αλλά και μικρά μουσικά όργανα. Καλές προτάσεις μουσικών παραμυθιών έχουν οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, όπως "Η Γάτα Κουμπάρα" ή "Ο Τζικιτζίκ ο Κρικικρίκ".
Για παιδιά 6-9 ετών: 
Βιβλία με cd, μουσικά όργανα ή karaoke με μικρόφωνο. Καλές προτάσεις για βιβλία είναι όσα παρουσιάζουν μουσικούς, όπως τον Μότσαρτ και τη Μαρία Κάλλας, που έχει εκδώσει ο Πατάκης.
Για παιδιά 9-12 ετών:
Μουσικά όργανα, mp3 player, ακουστικά με σχέδια, αλλά και επιτραπέζια όπως το "Ροκ Πάρτυ" από Κάισσα.

Διαβάστε επίσης:
Δώρα για παιδιά με Γλωσσική ή Λογικομαθηματική νομοσύνη
Δώρα για παιδιά με Κιναισθητική ή Νατουραλιστική νοημοσύνη

Σχόλια