Χάρης και Φάρις

H Γιώτα Αλεξάνδρου, είναι μια συγγραφέας και εκπαιδευτικός, που μέσα από τα βιβλία της έχει αποδείξει την ευαισθησία της σε θέματα που αφορούν τα παιδιά.
Το νέο της βιβλίο " Χάρης & Φάρις", είναι ένα βιβλίο που μιλά για τα παιδιά πρόσφυγες. Ένα φαινόμενο που εδώ στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά, αφού σχεδόν καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ειδήσεις και ιστορίες προσφυγιάς που μας συγκινούν ή μας παγώνουν.
Το θέμα της προσφυγιάς βέβαια, γίνεται ιδιαίτερα λεπτό, όταν αφορά παιδιά.
Το βιβλίο ξεκινά με την παράθεση μιας σειράς άρθρων από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, για να μας κάνει ίσως να αναρωτηθούμε, αν οι συμβάσεις υπάρχουν για να τηρούνται ή να καταπατούνται.
Ο Φάρις, ο σιωπηλός ήρωας της ιστορίας, είναι ένα παιδί μόνο, που έχει χάσει γονείς και αδέλφια και βρίσκεται εγκαταλειμμένο, άγνωστο πως, σε ένα χωριό της Ελλάδας.
Για καλή του τύχη θα συναντήσει τον Χάρη, ένα ευαίσθητο παιδί που γίνεται φίλος και προστάτης του.
Με τη βοήθεια των γονιών και της τοπικής κοινωνίας, ο Φάρις θα βρει ένα σπίτι, ένα  "χρωματιστό" σχολείο και πολλούς φίλους, που θα τον βοηθήσουν να επουλώσει τα τραύματα του ξεριζωμού και της απώλειας των δικών του.
Η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται στο μεγαλύτερο μέρος της, σαν ένας μονόλογος του Χάρη. Ή αν προτιμάτε, σαν ένας εσωτερικός διάλογος του παιδιού με τον εαυτό του.
Ο Χάρης περνά διαδοχικά από της έκπληξη, στην απορία, και τη διστακτική προσέγγιση του Φάρις, για να καταλήξει να απλώσει το χέρι στο νέο του φίλο.
Δίνει χώρο στις σκέψεις του να ξεδιπλωθούν και στον μικρό Φάρις να τον εμπιστευτεί.
Με συγκίνησε αυτό ακριβώς το γεγονός: ότι το παιδί μόνο του, αυτόβουλα, ξεδιπλώνει όλη την αγάπη και την αθωότητα που η παιδική ηλικία οφείλει να κουβαλά μαζί της.
Ανεπηρέαστος από την καχυποψία των μεγάλων, ο Χάρης θα φανεί ανώτερος των περιστάσεων, δεν θα διστάσει να συγκρουστεί ακόμα και με τους γονείς του και θα δώσει ένα ηχηρό παράδειγμα σε όλους μας.
Στο παράρτημα του βιβλίου υπάρχει πλήθος βιωματικών - εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που βοηθούν τα παιδιά όχι μόνο να εμβαθύνουν στην ιστορία, αλλά να και καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, καθώς και την αλληλεγγύη τους προς το συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος.
Και φυσικά ανυπομονούμε να δούμε την κουκλοθεατρική παράσταση/παρουσίαση που έχει ετοιμάσει η συγγραφέας και για αυτό το βιβλίο της.

Χάρης και Φάρις
Συγγραφέας: Γιώτα Αλεξάνδορυ
Εικονογράφος: Κατερίνα Χαδουλού
Εκδόσεις Βιβλιόφωνο

Σχόλια