Ο τρομερός εχθρός.

Αφηγημένο σαν παλιό παραδοσιακό παραμύθι, "Ο τρομερός εχθρός" είναι μια ιστορία για τον πιο τρομακτικό εχθρό του ανθρώπου: το φόβο.
Δεν έχει σημασία τι όνομα δίνει ο καθένας στο φόβο του, αυτό είναι εκεί για να καταδυναστεύσει τις ζωές μας.  Να γεμίσει τις καρδιές μας μίσος και καχυποψία. Να μας κάνει υποτακτικούς ή αλαζόνες. Να μας καθηλώσει ή να μας τρέψει σε μια ατέρμονη πορεία (δια)φυγής.

Ο φόβος του βασιλιά της ιστορίας μας, ήταν μην τυχόν υπάρξει ποτέ κάποιος άλλος στο βασίλειο του, πιο ισχυρός από τον ίδιο.  Και όταν αυτός ο άλλος βρέθηκε, η πρώτη σκέψη του βασιλιά ήταν να τον καταστρέψει.
Στην εξέλιξη της ιστορίας, ο βασιλιάς παρασύρεται από την ίδια την παγίδα που έστησε και καταλήγει να αγαπήσει βαθιά και να γεμίσει την ψυχή του με σεβασμό για τον άνθρωπο, που μέχρι πρότινος θεωρούσε εχθρό.
Το βιβλίο κλείνει με το γράμμα που άφησε ο βασιλιάς, παρακαταθήκη στο γιο του, λίγο πριν πεθάνει και μαρτυρά την ίδια την ουσία της ιστορίας: αυτό που φοβάσαι θα το κουβαλάς πάντα μέσα σου ή θα διαλέξεις να το αντιμετωπίσεις και να συμφιλιωθείς μαζί του. Μπορείς να σταθείς απέναντι του σε μια αδιέξοδη μάχη, ή να το κοιτάξεις στα μάτια και να γνωριστείς μαζί του. Να μάθεις από το φόβο σου. Κι αν ίσως τον κοιτάξεις με άλλα μάτια να δεις ότι δεν είναι δα και τόσο τρομερός εχθρός!
Ίσως μάλιστα να αποδειχθεί ένας πολύτιμος φίλος, αφού σε προ(σ)κάλεσε να διανύσεις μια απόσταση μέσα σου, να δεις πιο καθαρά τον εαυτό σου, να φωτίσεις μια πλευρά του που ίσως θα έμενε για πάντα στο σκοτάδι.  Ο φόβος υπάρχει. Μπορείς είτε να του ανοίξεις την πόρτα και να τον κάνεις φίλο ή να του κρυφτείς χάνοντας πολύτιμη ζωή και πολύτιμους ανθρώπους από τη ζωή σου.

Συγγραφέας: Χόρχε Μπουκάϊ
Εικονογράφος: Γκούστι
Εκδόσεις: OPERA



Σχόλια

  1. Καλησπέρα! Αυτό το βιβλίο, όπως και το προηγούμενο παιδικό του Μπουκάι, είναι τρομερή ιστορία. Ωστόσο, αυτή η εικονογράφηση, που εγώ βρίσκω πολύ πρωτότυπη, αποτρέπει πολλούς γονείς να το αγοράσουν γιατί πιστεύουν ότι θα τρομάξει τα παιδιά. Δεν ξέρω, αν έχουν δίκαιο.
    Το καλό είναι ότι το προτιμούν πολλοί ενήλικοι για δώρο σε φίλους.
    Κάτι είναι και αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου