Ιστορίες για παιχνίδι και γέλια

*" Μια ασυνήθιστη θεία, η θεία Καλλιόπη, στέλνει ασυνήθιστα γράμματα στα δυο της ανίψια, το Γιώργο και την Κατερίνα. Γράφει πότε στο ένα και πότε στο άλλο ανίψι τα νέα του χωριού της μ' ένα δικό της παράξενο, τρελούτσικο τρόπο που κάνει συχνά τα παιδιά να ξεκαρδίζονται στα γέλια. Κι εκείνα της απαντούν ακόμη πιο παλαβά και πρωτότυπα, σκαρώνοντας μάλιστα και λεκτικά παιχνίδια που μπορείς να τα παίξεις και εσύ. "*

Ιδανικό βιβλίο για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού που ξεκινούν να πειραματίζονται με τη γλώσσα και το γραπτό λόγο. Και ένας εξαιρετικά έξυπνος τρόπος να διαβάσουν παίζοντας και να μάθουν διασκεδάζοντας.
Η παράξενη και πρωτότυπη αλληλογραφία της θείας Καλλιόπης με τα ανίψια της, μας βάζει ιδέες για πολλά λεκτικά παιχνίδια με τα παιδιά μας, γιατί όχι και για την έναρξη μιας "αλλόκοτης" και αστείας σειράς σημειωμάτων μέσα στο καλαθάκι με το κολατσιό τους. Είμαι σίγουρη ότι στο παιχνίδι αυτό θα εμπλακούν πολύ σύντομα και οι συμμαθητές τους!

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το γράμμα με τίτλο "Ιστορία χωρίς λό-για":
"Ήταν μια φορά μια ιστορία που δεν είχε η καημένη ούτε λό ούτε για. Από τη λύπη της ό__ αδυνάτιζε, ό__ αδυνάτιζε, ώσπου στο τέ__ς έμοιαζε με μπα__νι ξεφούσκωτο και ήταν ___ κλάματα.
-Να πας σε κανένα ___τρό της είπε ένας κα__ς της φί__ς. Ένα ___τρό ειδικό ___ ιστορίες.
(...)
-Όχι, δεν πάω, δεν πάω, δεν πάω, πείσμωσε η ιστορία. Δεν μου χρειάζεται ___τρός, του __γου μου, ξέρω ___τί υποφέρω. Μου έχουν κάνει μά___.
(...)
-Δεν είναι τίποτα σοβαρό, είπε ο ___τρός (...)
Να τρώτε πολλά φα___ με ειδικές βιταμίνες ΛΟ και ΓΙΑ. Δηλαδή κοτόπου__, γα__πούλα, ρυζόλα__, ένα μή__ την ημέρα, ___ρμάδες, ___ούρτι, μη__πίτες και με__μακάρονα. Όχι μπα___τικα φα___ ούτε ___χνιστά. Και το κα__καίρι να πάτε σε καμιά ακρο___λιά ή σε καμιά βουνοπλα___, ___τί πρέπει να αλλάξετε περιβάλ__ν. Ένα ταξίδι θα σας κάνει κα__"

Αυτά και άλλα τέτοια όμορφα λεξο-παίχνιδα επιφυλάσσει το βιβλίο στα παιδιά. Στο τέλος κάθε γράμματος υπάρχει η ενότητα "Έλα να παίξουμε"που καλεί τα παιδιά να ξαναδιαβάσουν την ιστορία, να πειραματιστούν, να την αλλάξουν ή να φτιάξουν τη δική τους.


Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Εκδόσεις: Ψυχογιός

* από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Σχόλια