ΟΥΠΣ

“Όλα ξεκίνησαν όταν ο χαρταετός του Φλόιντ - ΟΥΠΣ- σκάλωσε στα κλαδιά ενός δέντρου. Προσπάθησε να τον ξεσκαλώσει αλλά ήταν αδύνατο”.
Από κει και πέρα έχουμε τη χαρά να παρακολουθούμε όλη την γλυκιά παραδοξότητα της παιδικής σκέψης να εξελίσσεται. Ο Φλόιντ εκσφενδονίζει προς το δέντρο ό,τι μπορεί και κυρίως ό,τι δεν μπορεί κανείς (μεγάλος)  να φαντάστει, προκειμένου να ξεσκαλώσει τον χαρταετό του!
Απλά αντικείμενα, ζώα και άνθρωποι γίνονται κομμάτια ενός ευφάνταστου ντόμινο, που μόνο σκοπό έχει να φέρει πίσω στον Φλόιντ το αγαπημένο του παιχνίδι.
Μια ανατρεπτική ιστορία, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αληθινή αν τα παιδιά μας αποκτούσαν υπερδυνάμεις. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που και τα δικά μου ξετρελάθηκαν και γέλασαν πολύ με την ιστορία. Μια ιστορία που δείχνει την δύναμη της παιδικής θέλησης - κάποιοι θα το πουν και πείσμα -  την αλαζονεία του να είσαι παιδί και να πράττεις σαν ο κόσμος να σου ανήκει και εσύ να στέκεσαι στο κέντρο του και όλα αυτά με μια καταπληκτική, αληθινή αθωότητα που μόνο αυτή σε απαλλάσσει από κάθε ευθύνη.
Ο Φλόιντ ανήκει σε αυτή την αγαπημένη κατηγορία παιδιών-ηρώων, που φέρνουν το χάος χωρίς όμως να έχουν την παραμικρή πρόθεση να το κάνουν, όπως ο Ντένις ο Τρομερός ή η μικρή Λουλού

Και όταν στο τέλος πια ο Φλόιντ παίρνει ένα πριόνι και σκέφτεσαι εσύ με το “μεγάλο” σου μυαλό, ότι να, τώρα θα κόψει το δέντρο, τι κάνει…απλά το εκσφενδονίζει προς το δέντρο και ώ του θαύματος, ο χαρταετός επιστρέφει σε εκείνον, ο Φλόιντ συνεχίζει το παιχνίδι, ο κόσμος συνεχίζει να γυρίζει και το βράδυ τον βρίσκει ήσυχο να κοιμάται στο κρεββάτι του, με μια μόνο αμυδρή αίσθηση του χάους που δημιούργησε.
O πρωταγωνιστής του Oliver Jeffers δεν είναι ένα βολικό παιδί. Είναι ένα αληθινό παιδί. Γιατί με αυτό το πάθος και με αυτή την επιμονή αγαπούν, ζητούν, ανακαλύπτουν, φέρνουν τον κόσμο ανάποδα τα παιδιά. Από την ιστορία απουσιάζουν οι γονείς. Οπότε η ιστορία δεν έχει επίσης καμιά ηθικοπλαστική χροιά. Είναι απλά μια ιστορία, ένα επεισόδιο από τη ζωή ενός ζωηρού, γεμάτου δημιουργική φαντασία και πείσμα παιδιού.
Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε σαν συμπέρασμα από την παράδοξη ιστορία του Oliver Jeffers, είναι ότι αξίζει να μην τα παρατάς για κάτι που επιθυμείς πολύ, αλλά και να θυμάσαι, ότι οι προφανείς λύσεις δεν είναι πάντα οι κατάλληλες και οι κατάλληλες λύσεις δεν είναι πάντα οι πιο προφανείς.

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Oliver Jeffers
Εκδόσεις: Ικαρος






Σχόλια