Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα

" Ο Κρίστοφερ είναι ένας παράξενος νέος. Ξέρει όλα τα κράτη και τις πρωτεύουσες του κόσμου, ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα. Δεν του αρέσει το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει ψέματα. Όταν βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του, βάζει σκοπό να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Η αναζήτησή του όμως θα τον παρασύρει μακριά, εκεί που νόμιζε ότι δεν είναι ικανός να φτάσει..."

Ένα πολυβραβευμένο και πολυδιαβασμένο βιβλίο. Ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα, όχι απαραίτητα για νεαρούς αναγνώστες, που μας αποκαλύπτει κάτι πολύ περισσότερο από το ποιος σκότωσε το σκύλο. Μας αποκαλύπτει τον τρόπο που σκέφτεται, ζει και (συν-)υπάρχει ένας έφηβος με αυτισμό. Τα εμπόδια, τις δυσκολίες, την προκατάληψη, αλλά και την ευφυΐα, τον ορθολογισμό και τις γνώσεις με τα οποία ο ίδιος αυτός νέος είναι προικισμένος. Και πως όλα αυτά γίνονται εφόδια να κατακτήσει τη ζωή και τα όνειρα του.
Διαβάζοντας το βιβλίο πολλές φορές θα αναρωτηθεί κανείς, τι στα αλήθεια σημαίνει κανονικότητα και τι παρέκκλιση από αυτή. Τι σημαίνει αναμενόμενη συμπεριφορά και γιατί μας εκπλήσσει τόσο, η συμπεριφορά που δεν συνάδει με την κοινή λογική, ακόμα κι αν είναι λογικότερη αυτής.
Το βιβλίο σε βάζει να δεις τα πράγματα από άλλο πρίσμα. Σε κάνει να επανεξετάσεις του κώδικές επικοινωνίας που έχουμε αναπτύξει οι άνθρωποι στην καθημερινότητα μας. Να επανεξετάσεις τη σχέση σου με τον εαυτό σου, τους συνανθρώπους σου, τη φύση, το Θεό.
Φέρνει στο προσκήνιο τα λιγότερο προφανή, τις μικρές λεπτομέρειες, αυτά τα "αυτονόητα" μικρά πράγματα που κάνουν όμως τόσο ουσιαστική και διαφορετική την ζωή μας και τα φωτίζει.
Τα αυτονόητα που επιλέγουμε να μην βλέπουμε, να μην υπολογίζουμε, να μην θυμόμαστε, μα που όταν λείψουν αφήνουν ένα μεγάλο κενό, ή αλλάζουν για πάντα την εικόνα.

Η ιστορία του Κρίστοφερ, είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δεν ακολουθεί τους κανόνες που επιτάσσει η "ομαλή" κοινωνικοποίηση.
Κοινωνικοποιούμαι σημαίνει ενστερνίζομαι τους τρόπους, τα ήθη, τον κώδικα συμπεριφοράς του περιβάλλοντος που ζω και μεγαλώνω. Ανάμεσα στα άλλα δηλαδή, μαθαίνω να υποκρίνομαι από ευγένεια, να μην λέω αυτό που σκέφτομαι ακριβώς όπως το σκέφτομαι, να θυσιάζω την αλήθεια στο προσωπικό όφελος, να υπομένω από φόβο. Κι όποιον τον στενεύει το μαζικό μας κάδρο...τον στέλνουμε για διάγνωση....
Η ιστορία του Κρίστοφερ φέρνει σε (αντί-) παράθεση το βάθος με την επιφάνεια και σε κάνει να αναρτηθείς, ποιος άραγε είναι αλήθεια ο κερδισμένος της ζωής. Ποιος γνωρίζει και ζει με περισσότερη αλήθεια, με περισσότερο νόημα την κάθε μέρα του;

Συγγραφέας: Μάρκ Χάντον
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου