Ανάποδα

"Τα πράγματα δεν τα βλέπουμε όπως είναι, αλλά όπως είμαστε".
Κι έτσι, αν τύχει καμιά φορά και ο κόσμος γυρίσει ανάποδα, θα δούμε τα ίδια πράγματα αλλιώς.
Μια πολύ όμορφη ιστορία και ένα βιβλίο με υπέροχη εικονογράφηση από τις εκδόσεις Ίκαρος. Μια ιστορία για ένα μικρό σκαθάρι που από ατυχία, βρέθηκα να κοιτάει τον κόσμο...ανάποδα.
Ο πρωταγωνιστής ο Μέλιος το σκαθάρι, βιώνει το φόβο του να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση άγνωστη, δύσκολη, που σε καθιστά εύκολο στόχο. Μέσα όμως στο φόβο του, βρίσκει το θάρρος να ατενίσει ψηλά και να δει τον κόσμο με μάτια καινούρια. Να αρπάξει την ευκαιρία και μέσα στην κακοτυχία του, να δει την ομορφιά και να στοχαστεί την αξία όσων τον περιβάλλουν. 
Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν παθιασμένα με την τέχνη τους τζιτζίκια, άπληστες ακρίδες, εργασιομανείς μέλισσες, εγωκεντρικές πεταλούδες, πλάσματα που προσπερνούν, που βιάζονται, που αδιαφορούν, που δεν έχουν διάθεση να βοηθήσουν, εκτός κι αν έχουν κάτι σπουδαίο να κερδίσουν. Κι ενώ βιώνει την άρνηση και τη μοναξιά αυτό δεν τον απελπίζει, αλλά αντίθετα τον γεμίζει θέληση να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις και να ορθοποδήσει ξανά. 
Μια ιστορία που σε κάνει να σκεφτείς, ότι τελικά καμιά φορά η ανατροπή γίνεται μια σπουδαία ευακιρία: ευκαιρία να αλλάξουμε, να δοκιμάσουμε τους εαυτούς μας, να ανακαλύψουμε τους αληθινούς μας φίλους, να βρούμε δυνάμεις που δεν ξέραμε καν ότι έχουμε και τελικά να γίνουμε καλύτεροι.
Γιατί σίγουρα στην πορεία επαναφοράς, σε “ορθή” θέση κάτι θα έχουμε δει, κάτι θα έχουμε μάθει, κάτι θα έχουμε νιώσει, που θα μας κάνει να λίγο πιο σοφούς, λίγο πιο πλούσιους σε εμπειρίες από ότι πριν δεχτούμε την όποια δυσάρεστη έκπληξη.

Μια ιστορία που μας προτρέπει να γίνουμε οι ίδιοι, σύμμαχοι και σωτήρες του εαυτού μας, αντί να περιμένουμε τους άλλους να μας σώσουν. Κι αν στο δρόμο βρούμε κι ένα αληθινό φίλο να κοιτάμε μαζί τα ροδαλά σύννεφα στον καλοκαιρινό ουρανό, ε, τότε η ζωή γίνεται ευλογία!

Συγγραφέας: Παπαιωάννου Θοδωρής
Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή

Σχόλια