Ιστορίες πριν από την Ιστορία

Είναι γεγονός ότι όπως τα παιδιά μεγαλώνουν, αλλάζουν και οι αναγνωστικές του προτιμήσεις.
Είναι νομίζω στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, που τα βιβλία γνώσεων αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος στον αναγνωστικό τους χρόνο και στα ράφια της βιβλιοθήκης τους. Εγκυκλοπαίδειες, απλά βιβλία φυσικής και οικολογίας, βιλία με προϊστορικά ζώα, άτλαντες, είναι βιβλία που απολαμβάνουν περισσότερο σε αυτή την ηλικία.
Πάνω λοιπόν και στη δική μας αναζήτηση τέτοιων βιβλίων, συναντηθήκαμε με τη σειρά του Κέδρου με τον τίτλο " Ιστορίες πριν από την ιστορία".
Στη σειρά έχουν κυκλοφορήσει προς το παρόν δυο βιβλία το "Γύρω από τη φωτιά" και το "Κυνηγώντας το Μαμούθ". Πρόκειται για εικονογραφημένες ιστορίες της καθημερινής ζωής των προϊστορικών ανθρώπων. Παρακολουθώντας τη νομαδική ζωή μια μικρής φυλής ανθρώπων, έχουμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε για  τις καθημερινές τους συνήθειες: την ανάγκη να κερδίσουν καθημερινά την τροφή τους, να βρουν ασφαλή στέγη, να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από ζώα και φυσικά φαινόμενα, να λατρέψουν τους Θεούς τους, να γιατρέψουν τους αρρώστους τους, να συνεργαστούν, ώστε να μπορέσει η φυλή να επιβιώσει.

Αυτό που κυρίως με εντυπωσίασε είναι ότι οι ιστορίες είναι ιδωμένες μέσα από ένα κοινωνικό πρίσμα. Ξετυλίγονται παράλληλα με τις ανθρώπινες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί στην ομάδα. Η ανάγκη του άλλου και η συνύπαρξη όλων, είναι ζωτική για την επιβίωση του συνόλου. Εξαιρετικό βρήκα επίσης το γεγονός ότι ο συγγραφέας σκιαγραφεί τις δεισιδαιμονίες και την αντιμετώπιση της διαφορετικότητας, κάνοντας μας να αναρωτηθούμε για το αν ο κοινωνικός  πολιτισμός  μας, έχει ακολουθήσει  το γιγάντιο άλμα του τεχνικού πολιτισμού που έχει συντελεστεί από τότε μέχρι σήμερα, αφού οι ίδιες συμπεριφορές που τότε πιθανά να οδηγούσαν κάποιον στην θυσία στα είδωλα, και σήμερα αρκετά συχνά οδηγούν στον αποκλεισμό ή το στιγματισμό κάποιου.

Δυο εξαιρετικά ενδιαφέροντα βιβλία που δεν θα χορταίνετε να διαβάζετε με τα παιδιά. Δοκιμάστε να κλείσετε τα φώτα και ό,τι μας συνδέει με τις ευκολίες της τεχνολογίας και  είτε στο καθιστικό γύρω από το τζάκι, είτε στο ύπαιθρο πάνω σε μια κουβέρτα και κάτω από τον έναστρο ουρανό, διηγηθείτε στα παιδιά αυτές τις ιστορίες, ζώντας κι εσείς μαζί με τους μακρινούς προγόνους μας τη μαγεία του παραμυθιού.

Συγγραφέας: Στέφανο Μπορντιλιόνι
Εικονογράφηση: Φαμπιάνο Φιορίν
Εκδόσεις: Κέδρος


Σχόλια