Η Σολομώντεια Λύση (θεατρική παράσταση)

Σίγουρα μια από τι καλύτερες παραστάσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Ο Νίκος Δαφνής, κατάφερε να μεταφέρει εξαιρετικά το εμβληματικό έργο του Μπρεχτ  "Ο Κύκλος με την κιμωλία", σε μια διασκευή για παιδιά.
Από που να ξεκινήσω... Θα ξεκινήσω από το ζεστό και φιλόξενο καλωσόρισμα του ίδιου του σκηνοθέτη, που υποδέχτηκε μικρούς και μεγάλους με εγκαρδιότητα και χιούμορ. Και με μια σπουδαία πρωτοβουλία: κάθε θεατής που έχει πληρώσει ολόκληρο εισιτήριο, έχει τη δυνατότητα να το δωρίσει σε κάποιον άλλο, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει εντελώς δωρεάν την παράσταση. Σε μια τόσο δύσκολη εποχή, που η Τέχνη φαντάζει πολυτέλεια, τέτοιες πρωτοβουλίες, αξίζουν όχι μόνο το θαυμασμό, αλλά και τη στήριξή μας.
Να συνεχίσω με τα σκηνικά: απλά και λειτουργικά εξυπηρετούν άψογα την υπόθεση. Η δε ιδέα να στηθεί ένα θέατρο μέσα στο θέατρο, ήταν εξαιρετική.
Το έργο παρουσιάζεται ως θεατρικό παιχνίδι ανάμεσα σε ένα παππού, συνταξιούχο ηθοποιό και στα εγγόνια του, με σκοπό να τα βοηθήσει να λύσουν μόνα τους τη διαφορά που έχουν: σε ποιον ανήκει η κούκλα που το αγόρι βρήκε πεταμένη, χρόνια ξεχασμένη στην αποθήκη. Σε εκείνον που την νοιάστηκε ή στην αδελφή του, στην οποία είχε αρχικά δωριστεί;
Έτσι ξεκινάει να ξετυλίγεται η γνωστή ιστορία του Μπρεχτ.
Οι έξι ηθοποιοί της παράστασης σε πολλαπλούς ρόλους, είναι όλοι τους εξαιρετικοί. Την παράσταση κλέβει η Κων/να Σαραντοπούλου, στον κεντρικό ρόλο της αρχόντισσας, αλλά και σε όλους τους ρόλους που ερμηνεύει.
Και ενώ μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων ξετυλίγεται μια ιστορία, δύσκολη, μια ιστορία, πολέμου, αποχωρισμού, δολιότητας, απληστίας, και ξεριζωμού, το έργο διατηρεί τη φρεσκάδα μιας παράστασης για παιδιά. Το χιούμορ δεν λείπει, δεν λείπει το γέλιο, οι διαδραστικές στιγμές με τους μικρούς θεατές, που με απόλυτη προσήλωση παρακολουθήσαν το έργο και συμμετείχαν σε αυτό. Βοηθά βέβαια πολύ σε αυτό και η καταπληκτική μουσική* του Δημήτρη Λέκκα,  τα  τραγούδια και οι ζωηρές χορογραφίες.

Η Σολομώντεια Λύση, είναι ένα πολιτικό έργο για παιδιά. Με μοναδική μαεστρία, ο Νίκος Δαφνής έχει καταφέρει να θίξει διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τον άνθρωπο και καθορίζουν τις κοινωνικές σχέσεις, χωρίς όμως να κουνάει το δάχτυλο στα παιδιά, υποδεικνύοντας το “σωστό”. Δικαιοσύνη, αγάπη, εξουσία, αλαζονεία, θυσία, αυταπάρνηση, υποταγή, καθήκον, είναι έννοιες που πραγματεύεται το έργο και προβληματίζουν το θεατή. Ιδιαίτερα η έννοια του καθήκοντος, του εμπνεόμενου από την αγάπη, όπως αυτό της υπηρέτριας για το μωρό της Κυράς της,  σε αντιπαράθεση με αυτό του στρατιώτη προς τον ανώτερό του, το εμπνεόμενο από το φόβο, είναι κυρίαρχη σε όλο το έργο. Ο θεατής, μικρός και μεγάλος, φτάνει στη λύση, που είναι σαν δίκοπο μαχαίρι, όπως είναι πάντα οι Σολομώντειες λύσεις, οδηγούμενος από το δικό του ένστικτο, την δική του αίσθηση δικαίου, που συνάδει περισσότερο με το θυμικό, και λιγότερο με το “τεχνοκρατικό” δίκαιο.
Η τελική κρίση, γίνεται ένας παράδοξος ζυγός, όπου αναμετριούνται η δύναμη με την αγάπη, η απληστία με την αυταπάρνηση, η σκληρότητα με την καλοσύνη, η φυσική με τη συνειδητή μητέρα. Και ενώ ο ζυγός μοιάζει να γέρνει εκεί που η δύναμη ορίζει, όπως συμβαίνει πάντα στους ζυγούς, έρχεται αυτή η καταλυτική δικαιοσύνη της ψυχής να ανατρέψει τα δεδομένα και να δείξει πως εκεί που περισσεύει η αγάπη, η αδικία δεν χωρά.

Μια πραγματικά εξαιρετική και άρτια από όλες τις απόψεις παράσταση. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.

*Να συμπληρώσω ότι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του μουσικού Cd αυτής, αλλά και παλαιότερων παραστάσεων του θεάτρου, δίνεται σε Φιλοζωικές οργανώσεις. Ένας κουμπαράς αγάπης για τα αδέσποτα υπάρχει και στο φουαγιέ του Θεάτρου.


Η Σολομώντεια λύση (του Γιάννη Καλατζόπουλου)
Σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη
Σκηνικά – κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Ζωγραφική σκηνικών – αφίσα: Ελένη Σουμή
Φωτισμοί: Χρήστος Τσαμπάς
Παίζουν:
Κώστας Κλάδης, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Κώστας Τζαφέρης, Οδυσσέας Κιόσογλου, Κατερίνα Τσεβά, και Πασχάλης Μερμιγκάκης.

Κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι

ΘΕΑΤΡΟ «ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ»
Πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου
Τηλέφωνο 210 4816200, τηλ.&φαξ 210 4816207.



Σχόλια