Το αγόρι στην κορυφή του βουνού.

Ακόμα ένα συγκλονιστικό βιβλίο από τον Τζον Μπόιν.
Το αγόρι στην κορυφή του βουνού, πραγματεύεται την ιστορία του επτάχρονου Πιερό. Από πατέρα Γερμανό και μητέρα Γαλλίδα, κατοικεί στο Παρίσι, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Αγόρι, γλυκό και ευαίσθητο, γεμάτο ευγενικά αισθήματα. Ο Πιερό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα χάνει τον ψυχικά τραυματισμένο από τον Α' παγκόσμιο πόλεμο πατέρα του και λίγο αργότερα τη μητέρα του από φυματίωση. Με μεγάλη απογοήτευση, αναγκάζεται να αποχωριστεί τον Ανσέλ τον καλύτερό του φίλο και να πάει να ζήσει στο ορφανοτροφείο των αδελφών Ντιράν. Ο Ανσελ που είναι κωφάλαλος και έχει εβραϊκή καταγωγή και ο Πιερό έχουν αναπτύξει ένα μοναδικό κώδικα επικοινωνίας. Έχουν χτίσει μια βαθιά και σταθερή φιλία που μοιάζει να μην μπορεί να την κλονίσει τίποτα. Τα δυο παιδιά αλληλογραφούν συχνά, μέχρι που ο Πιερό θα αφήσει το ορφανοτροφείο για να μετακομίσει στο σπίτι όπου εργάζεται ως οικονόμος η θεία του. Στο σπίτι στην κορυφή του βουνού. Στο σπίτι του ίδιου του Χίτλερ. Από εκείνη τη στιγμή παρακολουθούμε πως αργά και σταθερά, ο μικρός Πιερό, γίνεται Πίτερ. Το πολύ επιτυχημένο εύρημα του συγγραφέα με την αλλαγή του ονόματος του πρωταγωνιστή του, είναι συμβολικό της αλλαγής της ίδιας της ταυτότητάς του.
Ο Πιερό γνωρίζει τον Χίτλερ και γοητεύεται από την προσωπικότητά του. Γίνεται η πατρική φιγούρα που του έχει λείψει. Γίνεται ο ήρωας στρατιώτης που πάντα ονερευόταν να γίνει ο ίδιος, επηρεασμένος από τις διηγήσεις του πατέρα του. Ο μικρός Πιερό, ο φίλος του Ανσελ , το ευγενικό και ντροπαλό αγόρι, σιγά σιγά μεταμορφώνεται σε ένα σκληρό, αυταρχικό, μεγαλομανή έφηβο. Μπαίνει σε ένα νέο, επικίνδυνο κόσμο, γεμάτο αλαζονεία, προδοσία και θάνατο. Διακόπτει κάθε επαφή με τον άλλοτε καλύτερό του φίλο και δεν διστάζει για να κερδίσει την εύνοια του μεγάλου ηγέτη και να υπηρετήσει, όπως νομίζει την πατρίδα, να προδώσει τα πιο κοντινά του πρόσωπα. Το όραμα του ναζισμού, μοιάζει να τον τυφλώνει, όπως τύφλωσε χιλιάδες νέους της Χιτλερικής νεολαίας. Ούτε τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα θα μαλακώσουν την καρδιά του. Προσεγγίζει κάθε τι που αγαπά με υπεροψία και δεν διστάζει, όταν δεν μπορεί με θεμιτά μέσα να το αποκτήσει, να το υποτάξει.
Όμως η ήττα των Γερμανών και το τέλος του πολέμου, θα τον βρουν μόνο και φοβισμένο να αναρωτιέται, αν θα βρουν ποτέ συγχώρεση τα κρίματά του.  Θα περιπλανηθεί στην Ευρώπη για αρκετά χρόνια, μέχρι να βρει το κουράγιο να γυρίσει στο Παρίσι των παιδικών του χρόνων.
Κι ένα απόγευμα, θα χτυπήσει την πόρτα του παλιού του φίλου, του Ανσέλ. Του Ανσέλ που μεγάλωσε δύσκολα, αλλά κατάφερε να γίνει συγγραφέας όπως πάντα ονειρευόταν. Κι εκεί, καθισμένος απέναντι από τον παιδικό του φίλο, θα κοιτάξει κατάματα τον εαυτό του και θα πει την ιστορία του, θα πει αυτά που γνώριζε.  Γιατί όπως του είχε πει η Χέρτα η υπηρέτρια, από όλα τα εγκλήματα, το μεγαλύτερο θα ήταν να πει ότι δεν ήξερε.. . Κι ο Ανσέλ θα γράψει...θα γράψει την ιστορία για το αγόρι στην κορυφή του βουνού.
Θα βρει άραγε ποτέ συγχώρεση ο Πιερό; Ο κάθε αναγνώστης καλείται να δώσει τη δική του απάντηση.

Συγγραφέας: Τζον Μπόϊν
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σχόλια