Μυθολογικά παραμύθια

"Με τη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια επιχειρείται μια καινούρια «ανάγνωση» των αρχαίων ελληνικών μύθων. Που δεν είναι παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες ξεχασμένων θεών, αλλά συναρπαστικά παραμύθια δράσης, μέσα από τα οποία ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες, οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει κι ακόμη σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου."

Στα πρώτο από τα δύο τελευταία βιβλία της σειράς με τίτλο " Ο μύθος της Αράχνης", ο Αντώνης Παπθεοδούλου, υφαίνει τον ομώνυμο μύθο. Το μύθο της Αράχνης, της όμορφης κοπέλας που η τέχνη της στην υφαντική, προκάλεσε την οργή της Αθηνάς, που τη μεταμόρφωσε στο γνωστό ζωύφιο. Πολύ όμορφα και εμπνευσμένα ξεκινά την αφήγηση του μύθου ο συγγραφέας, παρουσιάζοντας παραδείγματα από την ικανότητα και το ταλέντο του ανθρώπου να μεταμορφώνει την ύλη σε Δημιουργία, τα άψυχα σε Τέχνη.
Αυτό το μοναδικό ταλέντο είχε και η Αράχνη, μα την οδήγησε στην υπεροψία. Η κοπέλα αρνείται να παραδεχτεί τη Θεά Αθηνά, ως μέγιστη τεχνίτρα και δασκάλα της τέχνης της υφαντικής. Άνθρωπος και Θεός θα αναμετρηθούν, σε μια μάχη που φαίνεται άνιση. Ανάμεσα όμως σε ένα εγωιστή Θεό και ένα εγωιστή άνθρωπο κερδίζει μόνο το πάθος.
Πολύ όμορφη η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα, που θυμίζει έντονα εικόνες βγαλμένες από αρχαϊκά αγγεία.

Η δεύτερη ιστορία, με τίτλο "Πλούτωνας και Περσεφόνη" και που μας διηγείται η Καλλιόπη Κύρδη, μιλά για το μύθο της Περσεφόνης, της όμορφης κόρης της Δήμητρας που πήρε ο Πλούτωνας στο κάτω κόσμο.
Μια ιστορία αγάπης, μητρικής και συζυγικής, λιγότερο άγρια από την εκδοχή του μύθου που ξέρουμε. Στη ιστορία μας, ο Πλούτωνας δεν ξεγελά, ούτε παίρνει με τη βία την Περσεφόνη στον κάτω κόσμο. Ο Νάρκισσος που παράγγειλε στην Γη να φτιάξει, δεν ήταν παγίδα, αλλά αρραβώνας. Το ρόδι που της έδωσε να φάει πριν φύγει από τον Άδη, δεν ήταν τέχνασμα για να ξαναγυρίσει, αλλά βοήθεια να μην χαθεί, αφού ούτως η άλλως η Περσεφόνη θα γύριζε από αγάπη.
Από την άλλη, η αφήγηση της συγγραφέως αποτυπώνει γλαφυρά τον πόνο της Δήμητρας. Με γλώσσα λυρική που υποστηρίζεται έξοχα και από την εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, η συγγραφέας μεταφέρει την αγωνία, και την απελπισία της μάνας που ψάχνει την μοναχοκόρη της. Φως και σκοτάδι, εναλλάσσονται, αγάπη και αποχωρισμός συνθέτουν το πρόσωπο της αγάπης, και η ελπίδα μένει να συντηρεί την υπόσχεση για αναγέννηση και ζωή .

Και τα δύο βιβλία περιέχουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα και να εμπεδώσουν τους μύθους.

Εκδόσεις: Μεταίχμιο (δείτε όλα τα βιβλία της σειράς)

Σχόλια