O Χιονάνθρωπος


Το κλασσικό βιβλίο του Raymond Briggs, κυκλοφόρησε το 1978 και από τότε έχει πουλήσει παγκοσμίως πάνω από 5,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Ήταν μια ιστορία χωρίς καθόλου λόγια.Έχει γίνει ταινία, θεατρικό έργο και έχει αποτελέσει έμπνευση για μουσικές. Όπως πληροφορούμαστε από την παρούσα έκδοση, ο Raymond Briggs, δεν είχε πρόθεση ο Χιονάνθρωπος να είναι ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο και στην αρχική ιστορία δεν αναφέρονται τα Χριστούγεννα, δεν δείχνει τον Άι Βασίλη, ούτε καν κάποιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ήταν η προβολή της 26λεπτης ταινίας που βασίστηκε στο βιβλίο και παίχτηκε από το Channel 4 την 26η Δεκεμβρίου του 1982, που καθιέρωσε την ιστορία ως Χριστουγεννιάτικη.
Στην παρούσα έκδοση, ο βραβευμένος συγγραφέας Michael Morpungo, αναλαμβάνει να διηγηθεί εκ νέου ως νουβέλα την ιστορία, κρατώντας το πνεύμα και το ύφος της, αλλά αποδίδοντάς τη με τον δικό του τρόπο. 

Στην ιστορία μας λοιπόν, ο Χιονάνθρωπος, που φτιάχτηκε ένα κρύο πρωινό του Δεκέμβρη από τον μικρό Τζέιμς, τον μοναχικό και ντροπαλό Τζέιμς, ζωντανεύει μέσα στην νύχτα και παρασύρει τον μικρό του φίλο σε μια Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια που θα θυμάται για πάντα Θα πετάξουν μαζί στη χώρα που κατοικούν οι Χιονάνθρωποι, θα βρεθούν σε ένα μοναδικό, γιορτινό πάρτι, θα βοηθήσουν τον Άγιο Βασίλη με τις τελευταίες ετοιμασίες, θα δουν το Βόρειο Σέλας και θα αποχαιρετήσουν τους ταράνδους που σέρνουν το φορτωμένο με δώρα έλκηθρο του Άι Βασίλη.
Ο Τζέιμς θα μοιραστεί το μυστικό του με τη γιαγιά του. Εκείνη είναι που θα τον παρηγορήσει όταν την επόμενη μέρα ανακαλύπτουν ότι ο Χιονάνθρωπος δεν είναι πια στη θέση του.
Όμως η περιπέτεια που έζησαν θα μείνει για πάντα στην καρδιά του, όπως και το πολύτιμο δώρο που του έκανε ο καλός του φίλος.
Μια κλασσική Χριστουγεννιάτικη ιστορία, που κλείνει μέσα της όλη τη μαγεία και το θαύμα των γιορτών.

Συγγραφή - Διασκευή:  Michael Morpurgo
Μεταφραστής:  Αγγελική Δαρλάση
Εικονογράφος:  Robin Shaw
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σχόλια