Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας (σειρά βιβλίων)

Ιστορίες Νεοελληνικής μυθολογίας, ονομάζεται η νέα σειρά βιβλίων των εκδόσεων Μεταίχμιο. Ιστορίες της προφορικής παράδοσης που ντύθηκαν τα λόγια της Αγγελικής Δαρλάση και μας συστήνουν από την αρχή, τους μύθους, τους θρύλους και τις παραδόσεις που λαού μας, που δυστυχώς τείνουν να ξεχαστούν. Και όσοι από μας που είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε με παππούδες και γιαγιάδες που λέγαν παραμύθια και ζούσαν την καθημερινότητα τους με μικρές, ιερές συνήθεις, τα βιβλία της σειράς σίγουρα θα μας τους θυμίσουν.
Θα δανειστώ τα λόγια της συγγραφέως και θα πω πως η συγκεκριμένη σειρά “προέκυψε ως ανάγκη να ξαναθυμηθούμε, έστω και για λίγο κάποια από όσα πλέον μοιάζει να ξεχνιούνται – όπως εκείνοι οι παλιοί τσεβρέδες και τ'ασπροκέντια των γιαγιάδων που καταχωνιάστηκαν στα πατάρια αφού πλέον δεν ταιριάζουν με τα έπιπλά μας”. Κουβαλούν όμως όλες τις θύμησες, τα τραγούδια, τα γέλια και τα όνειρα εκείνων που τα έφτιαξαν...Έτσι και οι ιστορίες που μας διηγείται η Αγγελική Δαρλάση: φτάνουν σε μας σαν παλιά, τραγούδια αγαπημένα, με σκοπό να μας γοητεύσουν από την αρχή.
Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τη γραφή της συγγραφέως θα αναγνωρίσουν την λυρικότητα, την ευαισθησία, την μουσικότητα στη διήγηση της. Και όσοι τη γνωρίζουν πρώτη φορά, σίγουρα θα γοητευθούν από αυτή, θα πλανευτούν από την έμμετρη αφήγηση, τις διαλεχτές της λέξεις. Και είναι τούτες οι λέξεις ένας ακόμα θησαυρός. Γιατί δεν ξεχνάμε μόνο τις ιστορίες. Ξεχνάμε και την γλώσσα που τις αφηγείται. Και εδώ η Αγγελική Δαρλάση έρχεται να μας θυμίσει, να σώσει από τη λησμονιά, λέξεις που είναι πετράδια μοναδικά και πολύτιμα: πανώρια, γοργόπλωρα, μαράζωνε, μοσχαναθρεμμένος, μαντάτα, νιος, συναπάντημα, ναυτόπουλο,σιμά, αποραβδίζανε, ανταριασμένο, ορμηνεμένοι, μερέψει, καρτερούσαν....Πόσες όμορφες λέξεις, ξεχασμένες στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, άγνωστες στα παιδιά μας...

Πέρα από τις ιστορίες, η σειρά αυτή έρχεται να σώσει και μια σειρά από συνήθειες, ήθη και έθιμα που είναι βαθιά συνδεδεμένα με την καθημερινό βίο του λαού μας, τον κάματο και την εργασία. Και είναι τόσοι οι συμβολισμοί, τόση η ιερότητα των καθημερινών συνηθειών του λαού μας, από το στρώσιμο του τραπεζιού, την καρτερικότητα για το μάζεμα της νέας σοδειάς, την ευγνωμοσύνη και τη χαρά για όσα η γη προσφέρει, που δεν μπορεί παρά να θλίβεται κανείς για τη σημερινή μας φτώχεια. Ποιοι θα ΄ναι οι μύθοι της εποχής μας, στ' αλήθεια; Ποια λόγια θα βρούμε να παρηγορήσουμε, να εξηγήσουμε, να εμπνεύσουμε τις γενιές που θα έρθουν;  Που θα βρει χώμα δουλεμένο με κόπο να απλώσει τη ρίζα του ο νέος άνθρωπος... 
Στη συγκεκριμένη σειρά κυκλοφορούν προς το παρόν βιβλία, κάθε ένα από τα οποία φέρει την υπογραφή, μιας ξεχωριστής και ταλαντούχου εικονογράφου.
Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σχόλια