Το ελαφοκάραβο

Η ιστορία ενός ταξιδιού. Ενός ταξιδιού, πάνω σε ένα καράβι με σκαλισμένη στην πλώρη του μια μεγαλόπρεπη ελαφοκεφαλή. Ένα ελαφοκάραβο. Ένα ταξίδι με παράξενους, παράταιρους επιβάτες, που ξεκινούν να το κάνουν ο καθένας με τα δικά του κίνητρα: τρία ελάφια που ψάχνουν τη δική τους γη της επαγγελίας, το νήσο με το ψηλό, γλυκό χορτάρι και τα χαμηλά γλυκόκαρπα δέντρα, ένα σμήνος περιστέρια που ονειρεύεται περιπέτειες και μια μικρή αλεπού που ψάχνει άλλες αλεπούδες με απαντήσεις, στις χίλιες δυο παράξενες ερωτήσεις που έχει.
Ένα ελπιδοφόρο, γοητευτικό, μα και δύσκολο ταξίδι. Ένα ταξίδι που θα βάλει σε δοκιμασία τις δυνάμεις, το κουράγιο, την εμπιστοσύνη, τα όνειρα, των ταξιδιωτών. Ένα ταξίδι που θα τους οδηγήσει εκεί όπου ξεκίνησαν να πάνε, μα μόνο για να αρχίσουνε ένα νέο ταξίδι , λίγο πιο σοφοί, λίγο πιο σίγουροι, και να φτάσουν εκεί που δεν σχεδίασαν ποτέ να ταξιδέψουν και να βρουν απαντήσεις, και φίλους εκεί που δεν το είχαν φανταστεί.

Ένα υπέροχο, ποιητικό παραμύθι, μια αλληγορία για το ταξίδι της ίδιας της ζωής, που είτε από ανάγκη, είτε από καθαρή επιθυμία, είτε από περιέργεια, έχει μοίρα της να τραβάει μπροστά. Και για τη φιλία που γίνεται αεράκι στα πανιά της ζωής και χέρι να κρατηθεί η ύπαρξη στα στροβιλίσματα του καιρού. Και ένας υπέροχος μικρός πρωταγωνιστής, ο Μάρκο το αλεπουδάκι, που τόσο πολύ μου θύμισε τον Φρέντερικ (του Λιο Λιόνε), τον μικρό ποιητή ποντικό. Θα γίνονταν εξαιρετικοί φίλοι αυτοί οι δυο! 
Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι σπουδαία. Ρεαλιστική, αλλά ταυτόχρονα παραμυθένια, σε τόνους γήινους, χαϊδευτικούς στο βλέμμα,  αποτελεί ένα ταξίδι από μόνη της για τον αναγνώστη, ενώ ταυτόχρονα τον προκαλεί να μαντέψει μέσα από τους ναυτικούς χάρτες τις νέες περιπέτειες των πρωταγωνιστών, και γιατί όχι να σχεδιάσει τα δικά του ταξίδια! 
Συγγραφέας: Ντάσκα ΣλεΪτερ
Εικονογράφηση: Αδελφοί Φαν
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σχόλια