Μέλισσες


Είναι σίγουρα το πιο ευφάνταστο, καλοδουλεμένο και αισθητικά άρτιο βιβλίο γνώσεων που έχουμε διαβάσει. Εκπληκτικό από κάθε άποψη. Καλογραμμένα, σύντομα κείμενα, εξαιρετική εικονογράφηση, ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος, ενδιαφέρουσες, πολλές φορές αξιοπερίεργες πληροφορίες, ολόκληρος ο κόσμος των μελισσών κατοικεί και μας αποκαλύπτεται μέσα από τις σελίδες του. 

Ξεκινώντας από την πρώτη εμφάνιση των μελισσών στον πλανήτη μας, κάπου 100-120 εκατομμύρια χρόνια πίσω και φτάνοντας μέχρι τη σημερινή εποχή και τους νέους τρόπους ανάπτυξης και προστασίας του μελισσιού, το βιβλίο μας πληροφορεί για τα είδη των μελισσών, τον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους, την επικονίαση σαν μια σχέση αμοιβαίου κέρδους με τα φυτά, τη ζωή μέσα στις κυψέλες και τα διάφορα είδη τους, τις παραδόσεις που συνδέονται με τις μέλισσες, τη συγκομιδή του μελιού στα διάφορα μέρη της γης, τους εχθρούς και τους φίλους τους, τα είδη του μελιού και τα  γλυκίσματα που φτιάχνουμε με αυτό, τα ταξίδια των μελισσών, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και όλα τα παράξενα και παράδοξα που αφορούν αυτό, το τόσο πολύτιμο για τη φύση και για τη ζωή είδος. 
Και όλες οι πληροφορίες δίνονται με τόσο ενδιαφέροντα και πρωτότυπο εικονογραφικά τρόπο, που δεν σου κάνει η καρδιά να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου!

Όμως και το ίδιο το βιβλίο, ο τρόπος της δομής του, μιμείται θα λέγαμε, τον τρόπο των μελισσών: σου επιτρέπει να πετάξεις από σελίδα σε σελίδα, σαν από λουλούδι σε λουλούδι, και να τρυγήσεις τον πλούτο της, ξανά και ξανά. Να το ξεφυλλίσεις μπρος και πίσω, να το ρουφήξεις μονομιάς, ή να μείνεις λίγο παραπάνω σε κάτι που σε εντυπωσίασε. Είναι σαν κάθε φορά να σχεδιάζεις τον δικό σου αναγνωστικό μονοπάτι, να φτιάχνεις τον δικό σου "χορό" επικοινωνίας με το περιεχόμενό του!
Ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο που θα εντυπωσιάσει ποικιλοτρόπως, μικρούς και μεγάλους αναγνώστες! 

Εικονογράφηση: Piotr Socha
Κείμενα: Wojciech Grajkowski
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη






Σχόλια