Αν

Αν.
Μια λέξη τόσο μικρή, μα με τόσο τεράστια δύναμη. Μια λέξη που μπορεί να κόψει το χρόνο στα δυο. Που μπορεί να ανοίξει μπροστά μας άπειρες πιθανότητες, άπειρες ερωτήσεις και ακόμα τόσες απαντήσεις.
Αυτό το μικρό "Αν" τραγούδησε με τους λυρικούς της στίχους η Αγαθή Δημητρούκα, αυτό το εκρηκτικό "Αν" απέδωσε με τις ζωγραφιές του, ο σπουδαίος, Καταλανός εικονογράφος Tassies. 
Με την πρώτη ματιά οι ζωγραφιές μου έφεραν στο μυαλό, εικόνες από μελανόμορφα αγγεία της αρχαιότητας. Έχουν αυτή την ίδια κίνηση, την ίδια ζωντάνια που τα νιώθεις να σαλεύουν στο χαρτί. Τα άλογα να καλπάζουν, τα ποτάμια να χύνονται, οι κλωστές να κυματίζουν, τα σπίτια να χαιρετίζουν το φως...
Πέρα όμως από την αδιαμφισβήτητη, αυτοτελή αξία του κειμένου της Αγαθής Δημητρούκα, το οποίο απογείωσαν κυριολεκτικά οι ζωγραφιές του Tassies, το  βιβλίο αποτελεί μια αφορμή. Μια εξαίσια αφορμή για αναστοχασμό και ποιητικό παιχνίδι. Αφορμή να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις στα "Αν" που οι στίχοι του θέτουν, αφορμή  να δημιουργήσουμε τον δικό μας κόσμο ποιητικών 
α-πιθανοτήτων. Το  νόημα και ο ειρμός των απαντήσεων μοιάζει να αποκτά δευτερεύουσα σημασία σε αυτό το παιχνίδι. Την εντύπωση κερδίζει η ποιητική εικόνα που έχουν τη δύναμη να δημιουργούν. Με τον ίδιο τρόπο άλλωστε νομίζω ότι πρέπει να διαβαστεί και το κείμενο του βιβλίου. Όχι με την προσπάθεια να ξεκλειδώσουμε κάποια λογική αλληλουχία, αλλά με την πρόθεση να απελευθερώσουμε το νου από τη συμβατική σκέψη, να αφήσουμε την καρδιά ελεύθερη σε μια ποιητική πτήση.

Κι αλήθεια πόσα κείμενα έχουν την δύναμη να μας προσφέρουν μια τέτοια θαυμάσια θεωρία του κόσμου;

Συγγραφέας: Αγαθή Δημητρούκα
Εικονογράφος: Tassies
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Σχόλια