ΕΪΝΤΑ ΤΟΥΙΣΤ, Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

Αλήθεια τι είναι αυτό που κάνει κάποιον επιστήμονα; Ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να έχει;
Έχει σημασία αν είναι ψηλός ή κοντός, αγόρι ή κορίτσι; Έχει σημασία τι χρώμα έχει το δέρμα του,  αν είναι πλούσιος ή φτωχός;
Απάντηση σε αυτές και τόσες άλλες ερωτήσεις δίνει η νέα σειρά των εκδόσεων Ψυχογιός, με θέμα τα παιδιά και τις επιστήμες. Και η απάντηση είναι μία: για να γίνεις επιστήμονας σπουδαίος, το μόνο που χρειάζεσαι είναι φιλοπερίεργο πνεύμα. Να ρωτάς και να αναρωτιέσαι. Ε, κι αν έχεις και πολύ φαντασία, υπομονή, και επιμονή να να κυνηγάς τα όνειρά σου, τότε σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο σου!
Το βιβλίο Εϊντα Τουίστ η επιστήμονας, μας συστήνει μια μικρή, εκολαπτόμενη επιστήμονα, που παρατηρεί τον κόσμο με ενδιαφέρον, και από τότε που ξεκίνησε να μιλάει, δεν σταματά να ρωτά τα "πως" και τα "γιατί", και κυρίως τα "γιατί όχι", σε ό,τι μικρό και μεγάλο συναντά στην καθημερινή ζωή της.

Η Εϊντα Μαρία Τουίστ, που όπως μας πληροφορεί η συγγραφέας, έχει πάρει το όνομά της από δυο μεγάλες επιστήμονες, την Εϊντα Λάβλεϊς και τη Μαρία Κιουρί, είναι ένα μικρό, έγχρωμο κορίτσι, που όλη μέρα απορεί. Απορεί και προσπαθεί να βρει απάντηση στις απορίες της. Και καθώς μεγαλώνει, μεγαλώνει και το φάσμα των αναζητήσεων και των εξερευνήσεών της.
Η Εϊντα Τουίστ είναι μια αληθινή επιστήμων. Οι απορίες της ποτέ δεν σταματάνε, αλλά έτσι κάνουν οι επιστήμονες: ρωτάνε! Έτσι και η Εϊντα, “έκανε μια μικρή ερώτηση, κι έπειτα έκανε άλλες δυο. Και καθεμιά απ' αυτές οδήγησε σε άλλες τρεις, και μια από κείνες κατέληξε σε ερωτήσεις δεκατρείς".

Η Αμερικανίδα συγγραφέας, με την ιστορία της έρχεται να θίξει αρκετά από τα στερεότυπα που ίσως έχουμε αρκετοί. Όπως για παράδειγμα ότι τα αγόρια έχουν μια μεγαλύτερη κλίση στις επιστήμες, από τα κορίτσια, ότι οι έγχρωμες οικογένειες έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και “παράγουν” μόνο μπασκετμπολίστες, (ο αδελφός της Εϊντα, παρεπιπτόντως παίζει τένις), και ότι "καλό παιδί" είναι το ήσυχο, το βολικό παιδί. Και δεν μπορεί να μην αναρωτηθείς, τι κάνουμε ως γονείς για να τονώσουμε την περιέργεια των παιδιών μας, ποσό ανεκτικό είναι το σχολείο στη φυσική περιέργεια των παιδιών, πόση πρωτοτυπία χωρά στα αναλυτικά προγράμματα, ή πόση ακαταστασία επιτρέπουμε στο σπίτι μας...

Μια πολύ σπουδαία σειρά που γίνεται έμπνευση για τα παιδιά και οδηγός για τους μεγαλύτερους να τα αφήσουμε να ξεδιπλώσουν την περιέργεια, και κυρίως τα φτερά τους.


Συγγραφέας: Άντρια Μπέιτι
Εικονογράφος : Ντέιβιντ Ρόμπερτς
Εκδόσεις: Ψυχογιός




Σχόλια