Το Τζάτζαλο

Δεν κατάφερα να βρω αν η λέξη Snurtch, που είναι και ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου, σημαίνει κάτι στα Αγγλικά, ή είναι απλά μια εφεύρεση των δημιουργών του. Η λέξη όμως "Τζάτζαλο", που εμπνευσμένα έχει επιλέξει ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, που έχει κάνει την απόδοση της ιστορίας, είναι ό,τι πιο ταιριαστό θα μπορούσε να δοθεί ως τίτλος στην ελληνική γλώσσα.
Και αυτό γιατί όταν ακούς "τζάτζαλο", το μυαλό σου πάει κατευθείαν σε σκηνές ακαταστασίας, και χάους. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της Ρούθι, της μικρής πρωταγωνίστριας του βιβλίου: κουβαλά μαζί της ένα μικρό τζάτζαλο που ανακατεύει τη ζωής της και την κάνει δύσκολη.

Η ιστορία της Ρούθι, που αδυνατεί να ελέγξει το τζάτζαλό της, το μικρό, αόρατο τερατάκι που την κάνει να φέρεται με ανάρμοστο τρόπο, είναι μια βουτιά στον παιδικό ψυχισμό. Σε όλα εκείνα τα μικρά, τα καθημερινά γεγονότα που γεμίζουν τα παιδιά, άγχος, φόβο, ντροπή, θυμό, ζήλια και που πολλές φορές αδυνατούν να ελέγξουν.
Η Ρούθι, ξέρει ότι δεν φέρεται πάντα με τον πιο ευγενικό τρόπο στους συμμαθητές της. Στο βιβλίο φαίνεται ότι οι αντιδράσεις της δεν είναι παρά μια απάντηση στις προκλήσεις του τζάτζαλού της.
Μέχρι που η Ρούθι αποφασίζει να μιλήσει για αυτό στους συμμαθητές της. Και να που μετά από αυτή την αποκάλυψη, μοιάζει όλοι να ξέρουν για τι ακριβώς μιλάει, αφού όλοι τους και ο καθένας ξεχωριστά, έχει... το δικό του τζάτζαλο. Μήπως δεν έχουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, τις κακές μας μέρες και τα αρνητικά μας συναισθήματα;
Ο συγγραφέας με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την ιστορίας του, προσπαθεί να κάνει να παιδιά, αλλά και τους μεγάλους, να καταλάβουν ότι μεγαλώνω σημαίνει μαθαίνω να βιώνω τα συναισθήματά μου με τρόπο που δεν προσβάλει και δεν βλάπτει τους γύρω μου. Η ιστορία δεν έχει σκοπό να απενοχοποιήσει την κακή συμπεριφορά των παιδιών, αλλά να δείξει ότι ακόμα κι όταν έχουν ξεπεράσει τα όρια, είναι σημαντικό να βρουν τρόπο, χρόνο και διάθεση να μιλήσουν για αυτό και να ζητήσουν συγνώμη, αλλά και να είναι σε θέση να καταλάβουν και να δεχτούν τη συγνώμη των άλλων.
Μια διασκεδαστική περιπέτεια που θα μιλήσει στις καρδιές των παιδιών. Γιατί όπως και να το κάνεις, είναι ανακούφιση να ξέρεις πως δεν είσαι (ο) μόνος!

 Συγγραφέας: Ferrell Sean
Εικονογράφος: Santoso Charles
Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σχόλια