O Τζάστιν Γκρέι και οι φύλακες της Γης

Ένα μήνυμα γρίφος στο παράθυρο του Τζάστιν Γκρέι, γίνεται η αφορμή να ξεκινήσει μια περιβαλλοντική περιπέτεια στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Η Ελένη Ανδρεάδη, η συγγραφέας της πολύ δημοφιλούς σειράς βιβλίων "Πράκτορες του Πλανήτη" και δημιουργός της ομώνυμης ΜΚΟ, στο νέο της βιβλίο, χρήζει πράκτορες τέσσερις συμμαθητές, που ο καθένας για τους δικούς του λόγους, παίρνει μέρος σε αυτή την περιπέτεια. Αποστολή τους είναι να σώσουν τη Γη από ένα δηλητηριώδες αέριο που την απειλεί, έχοντας στη διάθεσή τους ελάχιστες πληροφορίες και  μόλις λίγα εικοσιτετράωρα για να το κατορθώσουν.
Ο Τζάστιν Γκρέι είναι εκείνος που λαμβάνει το κρυπτογραφημένο γράμμα, που του ζητά να βρει τα στοιχεία που χρειάζονται, ώστε να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Τζάστιν, ένα αγόρι που έχει χάσει τη μητέρα του, και ζει με τη γιαγιά του, αντιμετωπίζει ήδη αρκετά προβλήματα με τους νταήδες του σχολείου και δεν φαντάζεται καν την περιπέτεια που τον περιμένει. Με τη βοήθεια του κολλητού του από τη λέσχη υπερηρώων, Πραβ, της εκκεντρικής Ζώη και της ιδιαίτερα δημοφιλoύς συμμαθήτριάς τους και  blogger Λάνα, θα ξεκινήσουν για μια αποστολή που μοιάζει αδύνατη.

Μέσα από τις περιπέτειες, τα παθήματα αλλά και τα κατορθώματα των τεσσάρων φίλων, η συγγραφέας, δείχνει τον τρόπο στα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους και στην αλλαγή που η αφοσίωση και η επιμονή τους μπορεί να φέρει στον κόσμο. Γιατί τελικά δεν χρειάζεται να έχεις υπερδυνάμεις ή να είσαι υπερήρωας για να καταφέρεις κάτι σπουδαίο. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχεις αγνή καρδιά και θάρρος. Ε, και μερικούς φοβερούς φίλους. όπως λέει ο Τζάστιν.
Μέσα από μια σύγχρονη περιπέτεια, τα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι, μαθαίνουν και ευαισθητοποιούνται σχετικά με τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως είναι η ερημοποίηση, οι πόλεμοι, η πείνα, ο μαζικός αφανισμός ειδών, η μετανάστευση, και τόσα άλλα. Παράλληλα καταδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης έχουν στην διασπορά σημαντικών πρωτοβουλιών, αλλά και στην αφύπνιση των συνειδήσεων.
Κι αν αναρωτιέστε ποιος τελικά έστειλε το γράμμα, και έμπλεξε τα παιδιά σε αυτή την περιπέτεια, αναζητήστε την απάντηση στις σελίδες του βιβλίου.

 Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη
Μεταφραστής: Ειρήνη Παϊδούση
Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σχόλια