Μια τηγανιά πατάτες.


Η Ματίνα Παναγιωτελίδου, στο πρώτο της μυθιστόρημα καταφέρνει σίγουρα να μας ξαφνιάσει ευχάριστα.
Μια ιστορία για νεαρούς εφήβους, φρέσκια, σύγχρονη, αληθινή, χωρίς υπερβολές, με χιούμορ, που προσφέρει γνήσιο προβληματισμό και συγκίνηση.

Η Ζωή, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, έρχεται αντιμέτωπη με την ίδια τη ζωή, σε ένα αγώνα που ίσως μοιάζει άνισος, και στον οποίο καλείται να δώσει τον καλύτερο της εαυτό.
Αντιμετωπίζοντας το επικείμενο διαζύγιο των γονιών της και επωμιζόμενη τις συνέπειες της κατάθλιψης της μητέρας της, η Ζωή δραπετεύει στο σπίτι στο χωρίο. Εκεί θα βρει καταφύγιο, σε έναν άνθρωπο που την αγαπά, που δεν κάνει περιττές ερωτήσεις και την περιβάλει με την στοργή, τη γλύκα και την απλότητα εκείνου που γνωρίζει τις πολλές όψεις της ζωής. Στη γιαγιά. Στη γιαγιά που ξέρει πως κάποιες φορές μια τηγανιά πατάτες είναι φάρμακο για την ψυχή και το σώμα.

Στο χωρίο θα σχετιστεί με άλλους νέους ανθρώπους, πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, αλλά και από την ίδια. Στην πορεία των ημερών, η Ζωή θα αμφισβητήσει τον εαυτό της, όλα όσα έχει μάθει να θεωρεί δεδομένα, θα κάνει επιλογές που θα εκπλήξουν και την ίδια, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά, θα ωριμάσει, θα μάθει να στηρίζεται στα δικά της πόδια και να μην παραβλέπει τα συναισθήματά ή τις αρχές της για χάρη των άλλων.
Πολύ έξυπνο συγγραφικά εύρημα, το αφήγημα που τρέχει παράλληλα με την ιστορία της Ζωής. Η ιστορία της Super 16, της έφηβης που ενσαρκώνει όλα όσα η Ζωή θέλει να είναι: ένα κορίτσι γεμάτο θάρρος, που πολεμά για τα διακαιώματα των ζώων, ξέρει τι θέλει και πως να το πετύχει, στηρίζεται στις δυνάμεις της και αντιμετωπίζει με σύνεση, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα τις δυσκολίες της ζωής ή την κακία των ανθρώπων.
Η ιστορία της Super 16, γραμμένη από την ίδια τη Ζωή, της δίνει το ασφαλές καταφύγιο που χρειάζεται, την σταθερότητα ενός κόσμου την εξέλιξη του οποίου μπορεί να προβλέψει,  όταν όλα τα άλλα  γύρω της αλλάζουν. Η γραφή, οι τέχνες γενικότερα, μοιάζει να μπορούν να λειτουργήσουν σαν μια απαραίτητη προσομοίωση της κοινωνίας, αλλά και ως αφορμή για προσωπική ενδοσκόπηση, πριν την αληθινή έξοδο στον κόσμο των ενηλίκων.

Ταυτόχρονα, το βιβλίο θίγει καυτά ζητήματα της καθημερινότητας των εφήβων: μοναξιά, αποξένωση της οικογένειας, χρήση ουσιών, αμβλώσεις, κατάθλιψη, και τονίζει με πολύ ουσιαστικό τρόπο την ανάγκη τους για αληθινές σχέσεις, για σχέσεις, εμπιστοσύνης, φιλίας, αγάπης.
Ένα πολύ όμορφο ανάγνωσμα που θέτει γονείς και εφήβους προ των ευθυνών τους, με έναν τρόπο  ουσιαστικό και καθόλου δεικτικό.

Συγγραφέας: Ματίνα Παναγιωτελίδου
Εκδόσεις: Καστανιώτης

Σχόλια