Ο έμπορος της Βενετίας


Το Θέατρο κάτω από τη Γέφυρα, έχει δίκαια με τα χρόνια εξελιχθεί σε μια κοιτίδα, ποιοτικού,
παιδικού/εφηβικού θεάτρου, ενώ ο σκηνοθέτης Νίκος Δαφνής, αποδεικνύεται εξαιρετικά έμπειρος στη θεατρική μεταφορά έργων της κλασσικής λογοτεχνίας, φέρνοντας το νεαρό κοινό σε επαφή με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου.

Ο έμπορος της Βενετίας, το κλασσικό έργο του Σαίξπηρ, μεταφέρεται φέτος στην εφηβική σκηνή του μικρού, ζεστού θεάτρου του Φαλήρου και γοητεύει.
Παρ'ότι πρόκειται για κωμωδία, το έργο είναι γεμάτο διαχρονικά μηνύματα που έχουν να κάνουν με τη φιλία, την αξιοπρέπεια, την τιμή, την αποδοχή,  την ανθρωπιά, την αληθινή αγάπη.
Και ενώ το έργο παίρνει τον τίτλο του από τον Αντώνιο, τον έμπορο από τη Βενετία, στην ουσία παρακολουθεί τη ζωή του Σάιλοκ, του Εβραίου τοκογλύφου. Ο Σάιλοκ δάνεισε στον Αντώνιο χρήματα, με τον όρο να τα επιστρέψει στο ορισμένο διάστημα, διαφορετικά εκείνος θα είχε δικαίωμα να αφαιρέσει  μισό κιλό σάρκα από όποιο σημείο του σώματός του Αντώνιο επιθυμεί. 
Παράλληλα ο Σάικολ, διώχνει την κόρη του από το σπίτι, λόγω της επιμονής της να παντρευτεί τον χριστιανό αγαπημένο της. Η ζωή του είναι το χρήμα, δεν έχει ούτε οικογένεια ούτε φίλους. Μόνος, αντιμέτωπος με την απέχθεια και το μίσος των άλλων για τη δουλειά που με τόση σκληρότητα επιτελεί, έχει αναπτύξει ένα βαθύ μίσος για τους χριστιανούς, τους οποίους επιθυμεί να εκδικηθεί στο πρόσωπο του Αντώνιο.

Τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή, όταν την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης από το Δόγη της Βενετίας, μετά την αδυναμία Αντώνιο να ξεπληρώσει το χρέος του, εμφανίζονται στο δικαστήριο δυο νεαροί φοιτητές της νομικής που καταφέρνουν να τον σώσουν από την εκπλήρωση της σκληρής ποινής του.
Η έννοια του νόμου, η προσήλωση σε αυτόν όταν εκείνος τίθεται υπεράνω του ανθρώπου και της ανθρωπιάς, η ηθική της νομοθεσίας και του νομοθέτη, η ρητορική που συχνά γίνεται σοφιστεία, η εμπάθεια και ο φανατισμός που δημιουργεί εγκληματικά κίνητρα, είναι πτυχές της ιστορίας που ο σκηνοθέτης επιλέγει να φωτίσει και να προβληματίσει τον μικρό ή μεγαλύτερο σε ηλικία θεατή.
Η δυνατή ιστορία σε συνδυασμό με την υπέροχη μουσική, το τραγούδι, το χιούμορ και το ταλέντο των συντελεστών φτιάχνουν μια παράσταση που κρατά ψηλά τον πήχη του θεάτρου για εφήβους και μας κάνει να ανυπομονούμε για την επόμενη. Ο έμπορος της Βενετίας προτείνεται για παιδιά 9+, ενώ στην παιδική σκηνή ανεβαίνει φέτος σε ενδιαφέρουσα διασκευή ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, όπου Ρωμαίος ένας ελληνικός ποιμενικός σκύλος και Ιουλιέτα μια όμορφη γάτα Αγκύρας...!
Μην τις χάσετε!


Πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής
Μουσική: Νίκος Τσέκος
Σκηνικά: Γιοβάννα Πρασίνου
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Χορογραφία: Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου

Ερμηνεύουν: Κώστας Κλάδης, Γιάννης Δρίτσας , Αννίτα Κούλη, Κατερίνα Τσεβά,
Κώστας Τζαφέρης, Πασχάλης Μερμιγκάκης, Οδυσσέας Κιόσογλου.

Πληροφορίες- κρατήσεις: 210 4816200, 210 4816207
info@katoapotigefyra.gr





Σχόλια