Ο Ασίμ και ο δράκος του βασιλιά

Συνήθως οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των παραμυθιών είναι οι δημιουργοί τους. Εκείνοι που εμπνέονται τις ιστορίες και τις βάζουν με μελάνι και χρώμα στο χαρτί. Μα σε αυτό το παραμύθι, πρωταγωνιστής είναι ο αθέατος φροντιστής των παραμυθιών. Εκείνος που προσέχει να μένουν ζωντανά, να λειτουργούν μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων, να μοιράζονται, να μεταφέρονται από στόμα σε στόμα.
Οι αφηγητές λοιπόν, οι επιμελητές, οι φροντιστές των ιστοριών βγαίνουν στο προσκήνιο και μαθαίνουμε τα τόσα σημαντικά που επιτελούν.
Ένας τέτοιος φροντιστής, πάππου προς πάππον, είναι και ο Ασίμ. Κάθε μέρα, φροντίζει τους ήρωες των παραμυθιών: τις καλές και τις κακές μάγισσες, τα θηρία και τους δράκους, τους νάνους και τις νεράιδες, τα βασιλόπουλα και τις πριγκιποπούλες, ώστε όλοι, κάθε στιγμή να εμφανίζονται στα παραμύθια με όλη την μαγική τους αίγλη και να επιτελούν το ρόλο τους όπως πρέπει. Ξέρει ο Ασίμ, πως μόνο έτσι κρατιούνται ζωντανά τα παραμύθια, όταν λάμπουν, όταν υπάρχουν εκείνοι που τα ακούν και μεταλαμβάνουν την μαγεία τους. Μόνο τότε τα παραμύθια, παρηγορούν, συντροφεύουν, ψυχαγωγούν, τυλίγουν με τη θαλπωρή και τη λυτρωτική τους ενέργεια, όταν διαδίδονται και μοιράζονται.

Τι θα γίνει όμως όταν ένας βασιλιάς θα εξορίσει τα παραμύθια και τον Ασίμ από την πολιτεία των ανθρώπων. Κι αν η ιστορία υπάρχει μόνο όταν μοιράζεται, τι θα απογίνουν οι ήρωες των παραμυθιών;
Και ποιος θα διώξει το τρομερό τέρας που θρονιάστηκε έξω από το παλάτι και κάθε μέρα θρέφεται με το φόβο του βασιλιά. Τι θα γίνει με αυτόν τον αληθινό δράκο της ζωής που κανένα όπλο, κανένας στρατός δεν μπορεί να τον νικήσει; Μπορούν άραγε τα παραμύθια να σώσουν την αληθινή ζωή;

Την απάντηση σε αυτές και άλλες πολλές απορίες θα βρει ο αναγνώστης, μικρός και μεγάλος, μέσα στο υπέροχο, λυρικό παραμύθι της Κατερίνας Ζωντανού που είναι φτιαγμένο με τα υλικά και τη στόφα των παλιών, παραδοσιακών παραμυθιών του τόπου μας. 




Συγγραφέας: Κατερίνα Ζωντανού
Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο






λαϊκά παραμύθια, βασιλιάς, δράκος, παρηγοριά, φόβος, αφηγητής παραμυθιών, ηλικία 5+, εκδόσεις Μεταίχμιο


Σχόλια