Η Σαραμπέλα και το καπέλο της σκέψης

Η Judy Schachner, γράφει μια ιστορία για όλα τα ονειροπόλα παιδιά. Εκείνα που γυρνούν από το σχολείο στο σπίτι φορτωμένα σημειώματα από τους δασκάλους που λένε, "πρέπει να συγκεντρωθεί και να κάνει τα μαθήματα του ανελλιπώς", " Κάθεται στο θρανίο του αλλά το μυαλό του ταξιδεύει", "Πρέπει να περάσει περισσότερο χρόνο, μελετώντας τα μαθήματά του και λιγότερο χρόνο για να σκέφτεται μονόκερους, γατάκια και σύννεφα, παρ'ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό".
Η συγγραφέας και εικονογράφος Judy Schachner,  γράφει μαι ιστορία για όλα εκείνα τα παιδιά που μιλούν λίγο, μα σκέφτονται πολύ. Για εκείνα τα παιδιά που οι γονείς τους τα αγαπούν όπως ακριβώς είναι, "με τα πόδια στο έδαφος και το κεφάλι στα σύννεφα". Για τα παιδιά, που παρά την όποια ιδιαιτερότητά τους, μεγαλώνουν με αποδοχή και ενθάρρυνση.

Η Σαραμπέλα, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, δυσκολεύεται στο σχολείο. Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε εκείνο που της ζητάει ο δάσκαλός της, δυσκολεύεται να μοιραστεί τις σκέψεις της, δυσκολεύεται να μιλήσει για όσα αγαπά και αληθινά την ενδιαφέρουν. Το μυαλό της είναι γεμάτο ιδέες, χρώματα, σχήματα και λέξεις, όλα αυτά όμως μοιάζει να μην  χωρούν στο στενό σχολικό πλαίσιο και δεν ξέρει πως να τα μοιραστεί. 
Μέχρι που ένα βράδυ, μια φάλαινα εμφανίζεται στη σκέψη της και μαζί της μια καταπληκτική, νέα ιδέα, που θα κάνει τους συμμαθητές  και το δάσκαλό της, να δουν επιτέλους τι κρύβει μέσα στο υπέροχο μυαλουδάκι της.
Μια υπέροχη ιστορία, με ονειρική εικονογράφηση που θα βοηθήσει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να ταυτιστούν με την ηρωίδα, και ίσως προσφέρει μια διέξοδο στα δικά τους μικρά ή μεγαλύτερα αδιέξοδα, αλλά κυρίως θα δώσει σε όλους μας γονείς και δασκάλους, την ευκαιρία να δούμε πέρα και πίσω από τις δυσκολίες προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον, την ομορφιά που κρύβεται στο μυαλό των μικρών μαθητών, αλλά και να το προσεγγίσουμε με νέους, δημιουργικούς τρόπους, που βοηθούν τα παιδιά να λάμψουν με τον τρόπο που μπορούν.


Συγγραφέας - Εικονογράφος: Judy Schachner
Εκδόσεις: Διόπτρα 




μαθησιακές δυσκολίες, ενθάρρυνση, φαντασία, αποδοχή, σχολική τάξη, ηλικία 5+, εκδόσεις Διόπτρα

Σχόλια