Αγαπητέ Έβαν Χάνσεν

"ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΒΑΝ ΧΑΝΣΕΝ, Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ, ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΑΤΙ… "

Όλα ξεκινούν με ένα γράμμα. Ένα γράμμα από αυτά που ο Έβαν, μετά από προτροπή του ψυχολόγου του, γράφει καθημερινά στον εαυτό του, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό του και να βρει τρόπους να μην κρύβεται από τον εαυτό του και τους άλλους.
Ο Έβαν, είναι ένας μοναχικός έφηβος. Όχι από επιλογή. Μια παρεξήγηση όμως στη βιβλιοθήκη του σχολείου, θα γίνει αφορμή να μπλέξει σε μια απίστευτη ιστορία που του αλλάζει την καθημερινότητα. Από αόρατος συμμαθητής, θα γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, και πηγή έμπνευσης για χιλιάδες ανθρώπους. Και κυρίως θα έρθει κοντά με το κορίτσι που για χρόνια θαύμαζε και ήταν ερωτευμένος, τη Ζώη. 

Όμως όλα αυτά θα έχουν στηριχτεί σε ένα ψέμα.Το γράμμα που έγραψε εκείνο το πρωί ο Έβαν στον εαυτό του, θα βρεθεί στα χέρια του Κόννορ. Ο Κόννορ είναι ο αδελφός της Ζώη. Ο Κόννορ θα αυτοκτονήσει λίγες ώρες αργότερα. Ο Κόννορ έχει πάνω του ένα γράμμα που όλοι νομίζουν ότι ο ίδιος απευθύνει στον Έβαν Χάνσεν. Κάπως έτσι ο Έβαν θα παγιδευτεί σε ένα ψέμα. Στο ψέμα που θέλει εκείνον και τον Κόννορ να έχουν υπάαρξει κολλητοί φίλοι. Το ένα ψέμα θα φέρει το άλλο, μέχρι που και ο Έβαν θα κινδυνεύσει να τα πιστέψει. Τι θα συμβεί όμως όταν φτάσει στο σημείο να μην μπορεί άλλο να ζει μέσα σε αυτό; Θα βρει το θάρρος να χάσει τα πάντα για να μην χάσει τον εαυτό του;
Το βιβλίο εξετάζει τις πολλές και διαφορετικές μορφές της μοναξιάς και της κατάθλιψης. Εξετάζει τα όρια μεταξύ αλήθειας και ψέματος. Μεταξύ ηθικής και ανηθικότητας. Πως κρίνεται εκείνος που προσφέρει το ψέμα του σαν λυτρωμό από μια πικρή αλήθεια. Πόσο ζυγίζει ένα ψέμα που σώζει μια ζωή και πόσο μια αλήθεια που οδηγεί στον όλεθρο; Μπορεί οι ζωές των ανθρώπων να διασταυρωθούν μέσα στο ψέμα και να προσφέρουν κάτι αληθινό ο ένας στον άλλο;

To βιβλίο, όπως πριν το Μιούζικαλ Dear Evan Hansen, θα μιλήσει στις καρδιές των πιο μοναχικών νέων. Εκείνων που δεν τους προσέχει κάνεις, ή που αποτελούν την πέτρα του σκανδάλου μέσα στον κοινωνικό τους περίγυρο, μα που αν τύχει να βρεθούν μέσα σε συνθήκες αποδοχής, αγάπης και αληθινού ενδιαφέροντος, μπορούν να λάμψουν, μπορούν να βγάλουν στην επιφάνεια το τεράστιο δυναμικό που διαθέτουν, αυτό που κρύβουν κάτω από διαφόρων ειδών εξαρτήσεις, αντικοινωνικές συμπεριφορές ή ψυχικές διαταραχές.

Η ιστορία του Έβαν Χάνσεν θα μας δείξει ότι είναι  λίγα αυτά που χρειάζεται ο (νέος) άνθρωπος για να νιώσει ευτυχία: ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, φίλους που νοιάζονται και κάποιον να ερωτευτούν, να μοιραστούν μαζί τις πιο παράλογες, τις πιο γλυκές,τις πιο τολμηρές ιδέες τους, τις μουσικές, τις ιστορίες, τα ταξίδια. Η ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία, έξω από τον επίπλαστο κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης, που μπορεί να κρύβει πολλή μοναξιά, είναι πιο επικατική από ποτέ. 

Συγγραφέας:Val Emmich, Steven Levenson, Benj Pasek, Justin Paul
Μετάφραση: Γιώργος Παναγιωτάκης
Εκδόσεις: Πατάκη





Σχόλια