Καλά Χριστούγεννα, κύριε Ντίκενς


Η Ελένη Κατσαμά, στα πλαίσια της σειράς "Οι Μεγάλοι όταν ήταν Μικροί", αναλαμβάνει να μας διηγηθεί την ιστορία του Καρόλου Ντίκενς, όταν εκείνος ήταν παιδί.
"Γιορτάζουμε μαζί του τα Χριστούγεννα της ζωής του, στην αρχή στο πολυτελές σπίτι του στο Πόρτσμουθ, στη συνέχεια στα στενά σοκάκια του βιομηχανικού Λονδίνου κι έπειτα στο σκοτεινό εργοστάσιο όπου αναγκάστηκε να δουλέψει, όταν χρεοκόπησε η οικογένειά του.

Γνωρίζουμε τα παιδικά χρόνια του μεγάλου συγγραφέα, τον χαρακτήρα και τις συνήθειές του, τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον παιδικό του κόσμο. Μαζί του θα συναντήσουμε κι εμείς τους ήρωες των μυθιστορημάτων του στην ομιχλώδη Αγγλία. Κι όταν αργότερα, ο Τσαρλς Ντίκενς, αποφασίσει να γράψει γι' αυτούς, θα μας παραδώσει ένα έργο που διαβάζεται κι αγαπιέται ως σήμερα."
Εξαιρετική η εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη που καταφέρνει μας μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της Αγγλικής πρωτεύουσας των μέσων του 19ου αιώνα.
Σκοτεινά χρώματα που ταιριάζουν στις δύσκολες συνθήκες της ζωής του μετέπειτα διάσημου συγγραφέα και απεικονίζουν τη ζωή στο βιομηχανικό Λονδίνο και τις άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας μικρών παιδιών.
Με γλώσσα παραστατική, η συγγραφέας καταφέρνει να μας γνωρίσει γεγονότα και πτυχές της ζωής του μικρού Καρόλου που σημάδεψαν την πορεία της ζωής του. Από την ασθενική του φύση, που τον έστρεψε από νωρίς στο διάβασμα, μέχρι την εργασία στο σκοτεινό υπόγειο τσαγκαράδικο για να ξεχρεώσει τα χρέη της φυλακισμένης του οικογένειας, οι εμπειρίες που αποκόμισε έχτισαν το ήθος και τη συγγραφική του ταυτότητα. Γνώρισε νωρίς την αποδοχή του κοινού και κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα από τα μεγάλα του όνειρα: να αγοράσει το μεγάλο σπίτι κοντά στο πατρικό του, το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο Καρόλου Ντίκενς μετά τον θάνατό του το 1870.

Ένα υπέροχο βιβλίο γνώσεων για παιδιά, που με αφορμή τα Χριστούγεννα μια άλλης εποχής, μας διηγείται τη ζωή του δημιουργού του πιο διάσημου ίσως συγγραφικού χαρακτήρα χριστουγεννιάτικης ιστορίας: του Εμπενίζερ Σκρουτζ.

Συγγραφέας: Ελένη Κατσαμά
Εικονογράφος: Βασίλης Κουτσογιάννης
Εκδόσεις: Πατάκη

Σχόλια