Κι αν τα κτίρια μιλούσαν...


Περισσότεροι από διακόσιοι πενήντα μεταπτυχιακοί φοιτητές του κοινού διαπανεπιστημιακού προγράμματος “ Δημιουργική Γραφήτου Ελληνικού Ανοικτού Παν/μιου και του Παν/μιου Δυτικής Μακεδονίας, ένωσαν τις πένες τους και έδωσαν φωνή σε κτίρια ανά την Ελλάδα.
Κτίρια διάσημα, ταπεινά, δημόσια και ιδιωτικά, κτίρια που στέκουν ακόμα περήφανα και λαμπερά, κτίρια που μαράζωσαν στην πορεία του χρόνου, που άλλαξαν χρήση, ιδιοκτήτες, σκοπό, κτίρια που δεν υπάρχουν πια, ζωντανεύουν και διηγούνται την ιστορία τους και παράλληλα την ιστορία της ίδιας της Ελλάδας.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι πολλαπλές αφηγήσεις κτιρίων, από διαφορετικούς συγγραφείς, που μας δίνει την ευκαιρία να δούμε το ίδιο το κτίριο μέσα από διαφορετική κάθε φορά οπτική.
Σχολεία, δημαρχεία θέατρα, νοσοκομεία, εκκλησίες, τζαμιά, βιβλιοθήκες, ιδιωτικές οικίες και πολλά ακόμα κτίρια της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της χώρας, μας αποκαλύπτονται και μας αποκαλύπτουν τις πληγές, τς μνήμες, τις στιγμές μεγαλείου, φρίκης και τρόμου, δόξας και αγάπης που βίωσαν στα σπλάχνα τους.

Κτίρια που καθημερινά μπορεί να προσπερνάμε χωρίς να τους ρίχνουμε μια ματιά, τώρα έρχονται να συναντήσουν τον διαβάτη - αναγνώστη και να τον γοητεύσουν, να τον συγκινήσουν, να τον προβληματίσουν και να του φανερώσουν το σημάδι που έχουν αφήσει στο χρόνο και την ιστορία του τόπου τους.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή, που μακάρι να βρει μιμητές, γιατί είναι πολλά ακόμα τα κτίρια, ο καθένας μας γνωρίζει κάποια στη γενέτειρα ή τη γειτονιά του, που περιμένουν να βρουν φωνή. Συγχαρητήρια και στις εκδόσεις Κέδρος που αγκάλιασαν αυτήν την πρωτοβουλία και έδωσαν την ευκαιρία σε νέους συγγραφείς να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν το έργο τους.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Σχόλια