Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα

Μια νέα ανθολογία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με την επιμέλεια της ποιήτριας και εκπαιδευτικού Μαριγώς Αλεξοπούλου, φέρνει τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τη νεοελληνική ποίηση.
Μέσα από ένα ταξίδι στις τέσσερις εποχές του χρόνου, οι Έλληνες ποιητές ανοίγουν για τα παιδιά ένα νέο παράθυρο στον κόσμο, εκεί όπου η ομορφιά των λέξεων και η ποιητική ατμόσφαιρα, δημιουργούν  ένα νέο τοπίο για να κοιτάξουν και να αντικαθρεφτιστούν.

Τα ποιήματα που έχουν ανθολογηθεί, διεγείρουν την παιδική φαντασία και μυούν τον νεαρό αναγνώστη στην ομορφιά όχι μόνο της φύσης, αλλά και της ίδιας της γλώσσας.
Μέσα σε αυτή τη συλλογή ο αναγνώστης θα βρει ποιήματα που είναι αμιγώς φυσιολατρικά και υμνούν την ομορφιά της κάθε εποχής, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αλλά και τις συνήθειες των ανθρώπων και των άλλων ζωντανών πλασμάτων σε κάθε μια από αυτές. Υπάρχουν βέβαια και εκείνα τα ποιήματα, όπου η φύση λειτουργεί ως αφορμή να περιγραφούν συναισθήματα ή διαθέσεις, δίνοντας μέσω της μεταφοράς και του συμβολισμού ένα νέο τρόπο στα παιδιά να εκφραστούν και να ταυτιστούν. 

Τέλλος Άγρας, Κώστας Βάρναλης, Νικηφόρος Βρεττάκος, Νίκος Εγγονόπουλος, Μάνος Ελευθερίου Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Καββαδίας, Ρένα Καρθαίου, Μυρτιώτισσα, Γιάννης Ρίτσος, Κική Δημουλά, Γιώργος Σεφέρης, Αργύρης Χιόνης, είναι μόνο μερικοί από τους ανθολογημένους ποιητές, χωρίς να λείπουν και τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης. 

Η εξαιρετική εικονογράφηση της Σάντρας Ελευεθρίου, τονικά προσαρμοσμένη ανάλογα με την εποχή, έρχεται να χρωματίσει τις λέξεις και τις εντυπώσεις με ένα τρόπο γλυκό και ανάλαφρο, σαν πέπλο που ταξιδεύει από σελίδα σε σελίδα, λέξη τη λέξη.

Μια πολύ προσεγμένη φιλολογικά και εκδοτικά δουλειά που κερδίζει επάξια μια θέση στα χέρια των παιδιών μας. 

Συγγραφέας: Συλλογικό
Ανθολόγηση: Μαριγώ Αλεξοπούλου
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σχόλια