Ο ρυθμός της βροχής

Ένα υπέροχο εικονογραφημένο βιβλίο, για τον αέναο κύκλο του νερού, του στοιχείου που στηρίζει τη ζωή στον πλανήτη μας. Πρωταγωνιστής ο μικρός Άιζακ, που παίζει στην αγαπημένη του λίμνη στην πλαγιά του βουνού. Όταν ξαφνικά αρχίζει να βρέχει, αδειάζει το νερό απ’ το βαζάκι του στη λίμνη και τρέχει μαζί με τα ρυάκια, καθώς αυτά κυλούν σε καταρράκτες, ορμάνε μέσα από ποτάμια και ξεχύνονται στη θάλασσα. Πού θα πάει τώρα το νερό από το βαζάκι μου; αναρωτιέται ο Άιζακ.
Από την πιο μικρή σταγόνα βροχής έως τον βαθύτερο ωκεανό, αυτό το βιβλίο παρακολουθεί τον κύκλο του νερού από τη μια άκρη της γης στην άλλη.
Έτσι διαβάζεται αρχικά η ιστορία του Grahame Baker - Smith, σαν μια επισκόπηση του κύκλου του νερού και της σημασίας του: το νερό σαν ζωογόνος δύναμη, σαν βασικό συστατικό της ζωής, σαν αγαθό.  Όμως είναι σίγουρα κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.
Είναι μια βαθύτερη ιστορία για το πώς όλα τα ζωντανά πλάσματα είμαστε συνδεδεμένα μέσω του νερού, πως το υγρό στοιχείο (καθ)ορίζει τις ζωές μας "απ' του πλακούντα τα νερά κι ως τα νερά του τελευταίου ιδρώτα..."
Το νερό ρέει αδιάκοπα στα ποτάμια, αλλά και μέσα στις φλέβες μας. Το νερό από το βαζάκι του μικρού Άιζακ, ρέει μέσα στη μεγάλη φάλαινα, αλλά δροσίζει και την Κάσι στην άλλη μεριά του πλανήτη. Ξυπνά σαν πρωινή πάχνη στο βαθύ ωκεανό, αλλά και πάνω στα δέντρα της ζούγκλας, για να ταξιδέψει ακόμα μια φορά μέσα από τα σύννεφα, πίσω στη μικρή λιμνούλα και να συναντήσει πάλι τον Άισακ.
Με γλώσσα απλή και λυρική, ο συγγραφέας επιτρέπει στον αναγνώστη να κυλήσει μαζί με το νερό στις σελίδες του βιβλίου και του αποκαλύτπει το μεγάλο θαύμα που συντελείται στον πλανήτη μας από τις απαρχές της ύπαρξής του: το νερό ρέει το ίδιο από την δημιουργία του και σε αυτό έχουν λουστεί και μεταλάβει όλα τα ζωντανά πλάσματα που υπήρξαν και θα υπάρξουν ποτέ.

Η ηλεκτρονική εικονογράφηση του βιβλίου, μαγεύει τον αναγνώστη και είναι γεμάτη κίνηση και ζωή. Τη φαντάζεσαι άνετα σαν μια μικρή ταινία κινουμένων σχεδίων. Ο συγγραφέας και εικονογράφος, άλλοτε κοιτά τον πλανήτη από ψηλά και άλλοτε εστιάζει στη ζωή των υπέροχων πλασμάτων που τον κατοικούν. Τα πράσινο και το γαλάζιο, το χρώμα του όμορφου πλανήτη μας κατακλύζει τις σελίδες του βιβλίου και δημιουργεί μια αίσθηση γαλήνης και αρμονίας.
Ένα υπέροχο βιβλίο για παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και όχι μόνο. 
Διαβάστε το βιβλίο στην τάξη και ακούστε με τα μεγαλύτερα παιδιά του Νερό του Χρήστου Θηβαίου. Θα αποτελέσουν θαυμάσια αφορμή να μιλήσουμε για το σημαντικότερο  αγαθό του ανθρώπου, αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί κοινή περιουσία και έγνοια του ανθρωπίνου γένους, το συστατικό της ζωής, το πολύτιμο νερό. 

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Grahame Baker - Smith
Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
Εκδόσεις: Ίκαρος


Σχόλια