Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρρις Λέσμορ

Αν υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν διαβάσει ή  δει την ταινία με τα "Φανταστικά ιπτάμενα
βιβλία του κυρίου Μόρρις Λέσμορ", η ανάρτηση αυτή είναι ένα δώρο για εκείνους.
Μα και για να ξαναθυμηθούμε οι υπόλοιποι αυτό το μικρό αριστούργημα, τον ύμνο στα βιβλία και στους ανθρώπους που σκύβουν πάνω τους με περισσή αγάπη και φροντίδα.

Η ιστορία ξεκινά με τον Μόρρις στο μπαλκόνι του σπιτιού του να γράφει το βιβλίο της ζωής του. " Η ζωή του ήταν ένα βιβλίο που το έγραφε ο ίδιος, όμορφα και τακτοποιημένα, τη μία σελίδα μετά την άλλη. Το άνοιγε κάθε πρωί και έγραφε για τις χαρές και τις λύπες του, για όλα όσα ήξερε και για όλα όσα έλπιζε."
Είναι εκπληκτικό πως κάθε σελίδα αυτού το βιβλίου, είναι ένα μάθημα ζωής, ειπωμένο με τα πιο απλά λόγια. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, διδακτισμούς και βαρύγδουπες εκφράσεις. O συγγραφέας William Joyce, μας συστήνει τη ζωή, τη ζωή του καθενός μας, σαν ένα βιβλίο, σαν ένα έργο που μόνοι καλούμαστε να συνθέσουμε με τις δικές μας, ολόδικές μας εμπειρίες. Με αυτά που ξέρουμε και αυτά που ελπίζουμε. Με την αλήθεια μας. 
Και πόσο σημαντική παρότρυνση είναι αυτή και για κάθε επίδοξο συγγραφέα. Χωρίς το άγχος της αποδοχής, της αναγνώρισης, του εντυπωσιασμού ο Μόρρις, γράφει, με επιμέλεια, με συνέπεια και φροντίδα την αλήθεια του. Γράφει για τον ίδιο την ιστορία του, με τον καλύτερο τρόπο που ξέρει και μπορεί. 
Μα η ζωή του Μόρρις ανατρέπεται. Ένας ξαφνικός τυφώνας, από εκείνους που σχεδόν όλοι θα συναντήσουμε κάποτε στη ζωή μας, έρχεται να ανατρέψει όλα όσα ήξερε, όλα όσα είχε, την ίδια τη ζωή όπως τη γώριζε μέχρι τότε. Ο Μόρρις καλείται να γράψει το βιβλίο της ζωής του από την αρχή. Η ανατροπή γίνεται μέρος της ιστορίας. Όχι  παρέκλισση, μα κινητήριος δύναμη, Και κάπως έτσι ξεκινά το ταξίδι του στο άγνωστο.
Μα οι ιστορίες δεν θα τον εγκαταλείψουν. Θα έρθουν στο δρόμο του και θα  του δείξουν το δρόμο. Ο Μόρρις θα βρεθεί σε μια βιβλιοθήκη. Μια βιβλιοθήκη που χρειάζεται κάποιον να την κατοικήσει. Και η βιβλιοθήκη θα γίνει το σπίτι του. 
Τα βιβλία θα γίνουν οι σύντροφοί του και θα γίνει ο δικός τους. Μέσα στη χρωματιστή, γεμάτη εικόνες, λέξεις και ιστορίες μοναξιά του, μέσα στη μοναξιά που ό ίδιος επέλεξε, την μοναξιά που είναι καταφύγιο και όχι φυλακή, ο Μόρρις θα ανθίσει και το ίδιο θα συμβεί και με τα βιβλία. Ο Μόρρις σαν τρυφερός γονέας, σαν γιατρός, σαν φίλος, σαν εραστής, θα σκύψει στοργικά επάνω τους, θα τα φέρει στο φως, θα τα φροντίσει,  θα τα μοιραστεί, θα χαθεί μέσα τους, θα μεγαλώσει μαζί τους. Και θα συνεχίσει να γράφει το βιβλίο της δικής του ζωής. Με όλα όσα ξέρει και όλα όσα ελπίζει...
Και κάποτε θα αναγνωρίσει ότι έχει έρθει η ώρα να γράψει την τελευταία σελίδα στο βιβλίο αυτό. Να τη γράψει και να αποχωρήσει. Να συνεχίσει παρακάτω, όπως λέει ο ίδιος. 
Ο Μόρρις έχει ολοκληρώσει τη ζωή του ως έργο. Και όπως κάθε λογοτεχνικό ή θεατρικό έργο. πρέπει να έχει ένα τέλος, πρέπει να ρίξει αυλαία. Μα η ζωή δεν τελειώνει. Ο William Joyce έρχεται να μας δείξει πως ο θάνατος, δεν είναι το τέλος, αλλά μια νέα άγνωστη αρχή. Ένας νέος τυφώνας που ανατρέπει τη ζωή όπως την ξέρουμε , αλλά δεν την σταματά.
Η ζωή του καθενός, η φροντισμένη, η γεμάτη νόημα ζωή, η ζωή ως ολοκληρωμένο έργο γίνεται κληρονομία. Γίνεται σκυτάλη. Ο Μόρρις έφυγε, μα άφησε πίσω το έργο του: μια φροντισμένη βιβλιοθήκη και το βιβλίο της ζωής του. Αυτό που θα γίνει έμπνευση, αφορμή, ιδέα, για κάποιον άλλο. Και με τον τρόπο αυτό ο Μόρρις θα είναι πάντα εκεί. 
"Υπάρχει ένας μόνο τρόπος να είμαστε ευτυχισμένοι: να είμαστε χρήσιμοι", είχε πει ο μεγάλος παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που τον γιορτάζουμε σήμερα. Ούτε και άλλος τρόπο να ζούμε, μας έδειξε με την ιστορία του Μόρρις Λέσμορ. Αυτός και όλοι οι υπέροχοι άνθρωποι που έγραψαν, εικονογράφησαν, επιμελήθηκαν, εξέδωσαν, έψαξαν, διάβασαν, ανακάλυψαν, ταξινόμησαν, επιδιόρθωσαν τα βιβλία που αγαπάμε, το κάνουν αυτό πράξη κάθε μέρα. Και τους ευχαριστούμε!

Το βιβλίο αυτό ακούθησε πορεία ανάποδη από τη σύνηθη, δηλαδή πρώτα έγινε ταινία και μετά βιβλίο, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε σε αυτό το σύνδεσμο. Η ταινία έχει τιμηθεί με το Όσκαρ ταινίας μικρού μήκους το 2012. Επίσης στη διεύθυνση MorrisLessmore.com  μπορείτε να ζήσετε μια πρωτοποριακή, διαδραστική εμπειρία με το βιβλίο του κου Morris. 

Συγγραφέας: Willian Joyce
Εικονογράφοι: Willian Joyce & Joe Bluhm
Μετάφραση: Μαρία Τόπαλη
Εκδόσεις: Πατάκη






βιβλία, φιλανανγωσία, ταξίδι ζωής, ηλικία 6+, για κάθε ηλικία, εκδόσεις Πατάκη, ταινία

Σχόλια