Το γεράκι στην καμινάδα


Συνήθως ένα βιβλίο με κερδίζει ή όχι με την πρώτη ανάγνωση. Υπάρχουν όμως και αυτές οι περιπτώσεις, που ένα βιβλίο χρειάζεται το χρόνο του, τις αναγνώσεις του, για να σου αποκαλύψει όλα τα θαύματά του. Ένα τέτοιο είναι και το βιβλίο "To γεράκι στην καμινάδα". 
Αρχικά σε μαγεύει η μελαγχολική εικονογράφηση της Πέρσας Ζαχαριά. Σε τόνους της στάχτης και των φθινοπωρινών φύλλων,  η εικονογράφηση δημιουργεί μια ατμόσφαιρα χειμερινή, που όμως μοιάζει να ακτινοβολεί έναν ήλιο κρυμμένο (αργότερα ο αναγνώστης θα ανακαλύψει τον ήλιο αυτό βαθιά στην καρδιά του μικρού κοριτσιού). 
Σαν αναγνώστες, είμαστε περισσότερο συνηθισμένοι σε ιστορίες που έχουν ένα τέλος, αν όχι προβλέψιμο, τουλάχιστον λυτρωτικό, με μια έννοια ξεκάθαρη. Με ιστορίες από τις οποίες χωρίς να είναι απαραίτητα διδακτικές, μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα συμπέρασμα. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η ιστορία αυτή δεν είναι τέτοια.
Η ιστορία ξετυλίγεται μέρα με τη μέρα, στις απαρχές του χειμώνα, με ένα γεράκι να γεννά τα αυγά του στην καμινάδα ενός σπιτιού. Και ένα κορίτσι που εντοπίζει την φωλιά και κάνει ότι μπορεί για να την προστατέψει. Σταδιακά και με προσοχή, το μικρό κορίτσι κερδίζει την εμπιστοσύνη της γερακίνας, αναπτύσσεται μεταξύ τους μια ιδιότυπη επικοινωνία και εμπιστοσύνη. Καθώς όμως ο χειμώνας προελαύνει, και το κρύο γίνεται τσουχτερό, δημιουργείται η ανάγκη να ανάψει το τζάκι...
Η έκβαση της ιστορίας, ίσως δημιουργήσει στον αναγνώστη αρχικά ένα αίσθημα ανεκπλήρωτου, που όμως σύντομα και σε μια δεύτερη ανάγνωση, θα γίνει θαυμασμός.
Η ιστορία έρχεται να μας μιλήσει για όλες τις δύσκολες αποφάσεις που καλούμαστε κάποιες φορές να πάρουμε, για όλα τα διλήμματα που φέρνουν το μυαλό και την καρδιά σε σύγκρουση. Για το τι σημαίνει τελικά νοιάζομαι, και πως ο αποχωρισμός μπορεί κάποιες φορές να είναι πράξη ευθύνης και αγάπης. Μας μιλά για την εμπιστοσύνη στον εαυτό και στον άλλο. Μας μιλά για την ενσυναίσθηση και την ικανότητα να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των άλλων, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δικές μας.

Μια υπέροχη ιστορία από την πρωτοεμφανιζόμενη Ειρήνη Αγγέλη, μια ιστορία λιτή, με έντονη ποιητικότητα, που εντυπωσιάζει ακριβώς με την απουσία κάθε περιτού. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένα έξοχο ντεμπούτο. 

Συγγραφέας: Ειρήνη Αγγέλη
Εικονογράφος: Πέρσα Ζαχαριά
Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σχόλια