Σ' αγαπάω (σχεδόν πάντα)

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο για τις σχέσεις των ανθρώπων και όλα αυτά που μας φέρνουν κοντά και μας κρατούν μαζί...σχεδόν πάντα!

Μια ιστορία για την διαφορετικότητα και την ικανότητά μας να ζούμε, να γινόμαστε φίλοι, να ερωτευόμαστε, να αγαπιόμαστε με αυτή, αν όχι και εξαιτίας της.

Ο Λόλο και η Ρίτα είναι ζευγάρι. Ο Λόλο είναι σκαθάρι. Η Ρίτα είναι πυγολαμπίδα. Ο Λόλο φοράει ένα σκληρό κοστούμι που του επιτρέπει να κυλιέται στο χώμα. Η Ρίτα έχει φτερά και είναι λαμπερή.

Ο Λόλο και η Ρίτα αγαπιούνται πολύ. Μοιράζονται πράγματα που αγαπάνε και αποδέχονται ο ένας τον άλλο ακριβώς όπως είναι...σχεδόν πάντα!

Γιατί κάποιες φορές οι διαφορές τους μοιάζουν πιο έντονες από ότι συνήθως. Είναι αυτές οι στιγμές που αμφιβάλλουν, τσακώνονται, και οι δρόμοι της επικοινωνίας μοιάζει να στενεύουν.

Ο Λόλο και η Ρίτα όμως αγαπιούνται. Και αυτό είναι αρκετό για να πάρουν μια ανάσα και να ζυγίσουν ξανά τα πράγματα. Και να μπορέσουν ξανά να προσπαθήσουν να βρουν αυτά που τους ενώνουν. Και να επιτρέψουν ο ένας στον άλλο να είναι ο εαυτός του. Και να μάθουν πράγματα ο ένας από τον άλλο. Και να δει ο ένας τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου. 

Η ιστορία της Anna Llenas, μας λέει πως δεν χρειάζεται να είμαστε ίδιοι για να είμαστε μαζί. Χρειάζεται μόνο να αγαπάμε και να είμαστε ειλικρινείς, με τον εαυτό μας και τους άλλους. Χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί στην χαρά της συνύπαρξης, να είμαστε σε θέση να δώσουμε και να πάρουμε αληθινή αγάπη. 

Η εικονογράφηση είναι η μεγάλη έκπληξη του βιβλίου. Ο συνδυασμός ζωγραφικής και κολάζ, είναι εκπληκτικός. Οι πρωτόλειες φιγούρες του Λόλο και της Ρίτας, η αποφυγή οποιασδήποτε προσπάθειας τελειότητας, τα χαρτόνια, οι σπάγκοι, τα κραγιόνια, οι ψαλιδιές, τα μολύβια, η εναλλαγή των έντονων χρωμάτων, συνθέτουν ένα σύμπαν πολύχρωμο και αληθινό, με τα ελαττώματα και τις αδεξιότητες της πραγματικής ζωής, όπου αληθινοί χαρακτήρες χτίζουν και απολαμβάνουν την κάθε μέρα τους αδιαφορώντας για την εξωτερική τελειότητα, για το θεαθήναι, για τα μάτια του κόσμου. 

Στην Ολλανδία υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι για κάθε κατσαρολάκι, υπάρχει ένα καπάκι. Και επειδή η αγάπη δεν είναι χύτρα ταχύτητας, που όλα γίνονται γρήγορα και προγραμματισμένα, καλό είναι το καπάκι αυτό να μην εφαρμόζει τέλεια. Να αφήνει χώρο στον ατμό να φεύγει και στα αρώματα να δραπετεύουν. Έτσι γίνεται τελικά νόστιμη η αγάπη και η ζωή! 


Συγγραφέας - Εικονογράφος: Anna Llenas

Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη

Εκδόσεις Πατάκη

Σχόλια