Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών

"ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ στον κεντρικό δρόμο του ΧΙΤΣΚΟΚ, για μια ΒΡΑΔΙΑ με ανατριχιαστικές ΙΣΤΟΡΙΕΣ φαντασμάτων και ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ παραμύθια. Γύρω στα ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ θα παρευρεθούν μερικοί ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, που θα ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ τα ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ βιβλία τους… με ΑΙΜΑ. Για περισσότερες ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, τηλεφωνήστε ή στείλτε email… ΑΝ ΤΟΛΜΑΤΕ!"

Και κάπως έτσι, ο Μπίλυ γνώρισε τον κο Ραπκάλιον και το τρομερό του βιβλιοπωλείο: το Στοιχειωμένο Σπίτι των Βιβλίων. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε μια ιδιότυπη φιλία, ανάμεσα στον γκρινιάρη και παράξενο κο Ραπσκάλιον και τον ευγενικό, λιγομίλητο, κάπως ασθενικό, με τεράστια αγάπη για τα βιβλία, Μπίλι.  Ο Μπίλι μετά από ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε, απολαμβάνει να διαβάζει μόνος, είτε στην μεγάλη, δημόσια βιβλιοθήκη του χωριού του, του Χίτσκοκ, είτε στο Στοιχειωμένο σπίτι των βιβλίων. 

Εκεί ο Μπίλυ θα γνωρίσει όχι μόνο τον Κο Ραπσκάλιον, μα και την ιδιόρρυθμη κόρη του και τους λίγους, μα ιδιαίτερους πελάτες του βιβλιοπωλείου. Ενός βιβλιοπωλείου, που ενώ τα πρώτα χρόνια έσφιζε από ζωή και παιδιά που τριγύριζαν τους χώρους του και αγόραζαν τα βιβλία του ερημώνει και κινδυνεύει να εξαγοραστεί από τον αδίστακτο εχθρό του κου Ραπσκάλιον που θέλει να το μετατρέψει σε πολυκατάστημα. Ο βιβλιοπώλης μας πιστεύει ότι τα παιδιά δεν διαβάζουν πια, αφού περνούν το χρόνο τους με ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά έχουν τόσο πολύ, από πολύ νωρίς εκτεθεί στη βία και τον τρόμο που δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τα βιβλία ούτε την τρομαχτική συλλογή που βρίσκεται στα ράφια του Στοιχειωμένου σπιτιού των βιβλίων.

Μια τυχαία συνάντηση και η ανάγκη να σωθεί το βιβλιοπωλείο, θα γεννήσουν την ιδέα ενός διαγωνισμού. Έτσι ο κος Ραπσκάλιον θα προσκαλέσει 5 παιδιά στο βιβλιοπωλείο του με σκοπό να ακούσουν την πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών. Μια ιστορία που κάποτε το άκουσμά της προκάλεσε θύματα και που σίγουρα όποιος την άκουσε δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Αρκεί η αγορά ενός βιβλίου και η υπεύθυνή δήλωση του γονιού ότι το βιβλιοπωλείο δεν ευθύνεται σε περίπτωση ατυχήματος, θανάτου ή τρέλας μετά το άκουσμα της ιστορίας για να λάβει ένα παιδί μέρος. Και ενώ ο αναγνώστης θα πίστευε ότι μάλλον δεν θα βρισκόταν πολύ γονείς πρόθυμοι να υπογράψουν αυτή την δήλωση, μέσα σε λίγες μέρες ο διαγωνισμός, γίνεται πασίγνωστος και τα ράφια μένουν άδεια από βιβλία. Το βιβλιοπωλείο έχει σωθεί. Τι γίνεται όμως με τους συμμετέχοντες; Ποιο από τα πέντε παιδιά που κληρώθηκαν θα καταφέρει να ακούσει μέχρι το τέλος την πιο τρομακτική ιστορία χωρίς να τρέξει έξω ουρλιάζοντας; 

Ο συγγραφέας του επίσης αγαπημένου βιβλίου Φρίντριχ, ένας παράξενος Ντεντέκτιβ, σε αυτή τη φαινομενικά τρομακτική ιστορία, σαν δεξιοτέχνης σκηνοθέτης στήνει ένα σκηνικό τρόμου, με γκισέ φέρετρα, ράφια σαρκοφάγους, μούμιες, μυστικά δωμάτια και τούνελ, για να διηγηθεί όμως μια ιστορία που δεν είναι τόσο τρομακτική. Αντίθετα είναι μια ιστορία, τρυφερή, γλυκόπικρη, μέσα στην οποία ο φόβος λειτουργεί σαν φίλτρο της ψυχής για μικρούς και μεγάλους. Ο φόβος θα φέρει στην επιφάνεια όλα τα ευγενή, άγρια, επιθετικά, ή φιλικά ένστικτα των παιδιών. Με αφορμή τον τρομακτικό διαγωνισμό, θα έρθουν στην επιφάνεια, φόβοι, ελπίδες, βίαια ένστικτα, κοινωνικές ανισότητες, μικροαστικές συνήθειες και νεοπλουτιστικά ήθη, ενώ ταυτόχρονα ο συγγραφέας με έμμεσο τρόπο θα μιλήσει για τον εκφοβισμό, την επικράτηση του ισχυρού που δεν είναι κατά ανάγκη ο ικανότερος, τη σημασία της φιλίας και της συνεργασίας. 

 Είναι σαφές ότι τα παιδιά, μαζί και ο Μπίλι, ξεκινούν να διαγωνιστούν, το καθένα με διαφορετικό κίνητρο. Και έτσι η τρομακτική ιστορία θα "μιλήσει" στον καθένα τους με εντελώς ξεχωριστό τρόπο. Εμμέσως πλην σαφώς ο συγγραφέας, αφήνει να εννοηθεί πως δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπο να ακούσει κανείς μια ιστορία και πως σίγουρα ο καθένας θα βρει και θα κρατήσει σε αυτή, εκείνο που μιλά στην δική του καρδιά. Και όπως μας διαβεβαιώνει ο κος Ραπσκάλιον που διάβασε την ιστορία (και δεν έπαθε κάτι κακό) η ιστορία που θα ακούσουν τα παιδιά (αλλά δεν θα μάθει ποτέ ο αναγνώστης) δεν είναι η πιο τρομακτική όλων των εποχών. Σίγουρα όμως η ιστορία του Philip Kerr είναι μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί και που με το ανατρεπτικό της τέλος, θα ξαφνιάσει και θα συγκινήσει τον αναγνώστη. 


Συγγραφέας: Philip Kerr

Μετάφραση: Δέσποινα Μάντζαρη

Εκδόσεις: Κέδρος


Σχόλια