Οι μεγάλοι...μικροί: Οι καλλιτέχνες

 Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς " Οι μεγάλοι...μικροί", η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, μας παρουσιάζει οχτώ από τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, όταν εκείνοι ήταν παιδιά.

Οι ιστορίες της αποδίδουν μυθιστορηματικά την παιδική τους ηλικία και αντλώντας έμπνευση  από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά τους στοιχεία. Στις σελίδες του βιβλίου θα γνωρίσουμε ως παιδιά τον Γιαννούλη Χαλεπά, την Κατίνα Παξινού, τον Κάρολο Κουν, τη Βάσω Κατράκη, τον Γιάννη Τσαρούχη, τη Ζουζού Νικολούδη, τον Κώστα Μπαλάφα και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Η συγγραφέας σε τρίτο πρόσωπο, μας διηγείται στιγμές και γεγονότα από την ζωή αυτών των σπουδαίων καλλιτεχνών, που είναι ενδεικτικά του χαρακτήρα και του τρόπου που αντιμετώπισαν τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τις προκαταλήψεις, τις αντιξοότητές του περιβάλλοντός τους και σμίλεψαν με τέτοιο τρόπο το χαρακτήρα τους, ώστε να γίνουν οι ενήλικες που γνωρίζουμε. Η θέληση, το ταλέντο, κάποιες φορές η τύχη, μα πάνω από όλα η επιμονή, η αφοσίωση, το πείσμα, και κυρίως η αγάπη για αυτό που επέλεξαν να κάνουν στη ζωή τους, δίνουν τα πρώτα τους, πρώιμα δείγματα στην παιδική τους ηλικία.

Ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας έχει χειριστεί το υλικό της, καταφέρνει να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες κάθε προσωπικότητας και να τη συσχετίσει με τον περιβάλλον που μεγαλώνει. Και παρότι ουσιαστικά πρόκειται για βιογραφικό έργο, η συγγραφέας έχει καταφέρει να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο, όπως κάνει πάντα στα έργα της,  τη λογοτεχνικότητα του κειμένου και να συντηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Το έργο της, βασισμένο κατά κύριο λόγο σε προσωπικές μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών, γίνεται για τους μικρούς αναγνώστες, όχι μόνο πηγή γνώσης, μα κυρίως πηγή έμπνευσης, θάρρους και θέλησης να βρουν και να ακολουθήσουν τον προσωπικό τους δρόμο, να γράψουν την δική τους ιστορία και γιατί όχι να γίνουν οι ίδιοι έμπνευση για άλλους καθώς μεγαλώνουν. 

Από την ίδια σειρά κυκλοφορεί και το τίτλος: Οι μεγάλοι...μικροί: οι αγωνιστές του 1821

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

Εικονογράφος: Σοφία Παπαδοπούλου

Εκδόσεις : Μεταίχμιο

 


Σχόλια