Ένα βιβλίο χωρίς τίτλο

Αυτό το βιβλίο δεν έχει γραφτεί κανονικά ακόμη. Μα, μια και είστε εδώ...ας πούμε δυο λόγια για αυτό! 

Το βιβλίο του Hervé Tullet, μοιάζει να βγήκε από τα χέρια παιδιών του νηπιαγωγείου. Με τη σπιρτάδα, την αφέλεια, την χοντροκομμένη ομορφιά των σχεδίων πεντάχρονων παιδιών. Ένα βιβλίο ευφάνταστο και άκρως θεατρικό. Ένα βιβλίο μαγικό, που το ανοίγεις και τους πιάνεις όλους στα πράσα: τους μισοτελειωμένους ήρωες να παίζουν ανέμελοι, και τον απασχολημένο συγγραφέα, κλεισμένο στο γραφείο του να προσπαθεί να τελειώσει την ιστορία... που κρατάς στα χέρια σου.

Σαν πάνω σε θεατρική σκηνή, τα σχέδια αλληλεπιδρούν με τον αναγνώστη, με τρόπο που είναι δυνατό, κάθε φορά που κάποιος ανοίγει το βιβλίο να μπορεί να σκαρώσει μια διαφορετική ιστορία. Ο αναγνώστης μπορεί, σαν άλλος συγγραφέας, να γίνει εμπνευστής νέων ιστοριών, να μοιράσει εκ νέου ρόλους και αλλάξει την πλοκή κατά τον τρόπο που επιθυμεί. 

Ένα πρωτότυπο βιβλίο για την φιλαναγνωσία, για τους πολλούς τρόπους που μπορούμε να συνθέσουμε μια ιστορία, για τους πάντοτε εν εξελίξει ήρωες, και τον τρόπο που ένας συγγραφέας δημιουργεί σταδιακά την ιστορία του. Θα μπορούσα να πω επίσης, ότι το βιβλίο φυτεύει τα πρώτα σποράκια κριτικής ανάγνωσης μιας ιστορίας.

Ένα βιβλίο που με το χιούμορ και την παιχνιδιάρικη διάθεση που διατρέχει τις σελίδες του, κάνει τα παιδιά όχι μόνο να διασκεδάσουν, μα και να δουν το βιβλίο ως έννοια και ως αντικείμενο από μια άλλη οπτική γωνία: αυτή του δημιουργού και  σίγουρα όχι του παθητικού αναγνώστη.

Ανοίξτε το! Θα σας κατακλύσουν οι εκπλήξεις! 



Συγγραφέας - Εικονογράφος: Hervé Tullet 

Απόδοση: Θεόφιλος Μπαχτσεβάνης

Εκδόσεις: Νεφέλη

Σχόλια