Συλλέκτης λέξεων


Τα βιβλία που μας συγκινούν, είναι βιβλία που χτυπάνε πολύ ευαίσθητες δικές μας χορδές. ή μας βρίσκουν σε μια συγκυρία, που οι λέξεις τους έρχονται και κουμπώνουν στην ψυχή μας. Είναι φορές που τα βιβλία αυτά, μοιάζουν σαν μια ευγενική συνομωσία του σύμπαντος, να μας προσφέρει απαντήσεις σε ερωτήματα και σκέψεις που μοιάζουν αδιέξοδες. Ή άλλοτε γίνονται η σταγόνα που ξεχυλίζει ένα φορτισμένο συναίσθημα και το βοηθά να εκδηλωθεί και τελικά να μας λυτρώσει. 

Μπορεί να μοιάζει αλλόκοτο, ίσως και υπερβολικό, να μιλώ έτσι για παιδικά, εικονογραφημένα βιβλία, για βιβλία λίγων λέξεων και ακόμα λιγότερων σελίδων. Θαρρώ όμως ότι η συγκίνηση, αυτή η εσωτερική δόνηση που μας προκαλεί ένα ανάγνωσμα, δεν έχει να κάνει με το πλήθος των σελίδων, αλλά με τη δύναμη του ίδιου του κειμένου και φυσικά τα προσωπικά μας φίλτρα. 

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι για μένα και ο Συλλέκτης λέξεων. 

Ο Τζερόμ, ο ήρωας της ιστορίας,  είναι ένα παιδί. Ένα μοναχικό παιδί. Ένα παιδί που αγαπά τις λέξεις. Και όχι μόνο τις αγαπά, τις συλλέγει. Με προσοχή, συστηματικότητα και πάθος, όπως κάθε συλλέκτης. Ο Τζερόμ ζει με τις λέξεις. Είναι η παρέα του. Η βόλτα του. Το παιχνίδι του. Ο θησαυρός του. Ανακαλύπτει τη μαγεία τους καθημερινά γύρω του: σε αφίσες και περιοδικά, σε βιβλία και αφηγήσεις. Τις ταξινομεί με πάθος. Λέξεις μικρές και λέξεις μεγάλες. Λέξεις πολυσύλλαβες και λέξεις αλλόκοτες. Λέξεις φανταστικές και λέξεις ψιθυριστές. Λέξεις σοβαρές και λέξεις αστείες. Λέξεις μυστηριώδεις και λέξεις ποιητικές. Λέξεις λουλουδιστές και λέξεις επιστημονικές. Όλες κομμένες, κολλημένες και χωρισμένες σε μικρά, πολύχρωμα τετράδια. 

Και μια μέρα συμβαίνει ένα θαυμάσιο ατύχημα. Ο Τζερόμ γλιστρά και οι λέξεις πέφτουν κάτω και ανακατεύονται. Οι λέξεις σμίγουν σε συνδυασμούς που ο Τζερόμ δεν είχε φανταστεί ποτέ ως τότε. Είναι η μαγική στιγμή που ο Τζερόμ ανακαλύπτει την ποίηση! Από τα τετράδια του ξεπετάγεται μια Σιωπηλή - Ορχήστρα, ένας Χαμένος - Κουρκουμάς, μια Καταρρακτώδης -Αστροφεγγιά και όλα μαζί δημιουργούν μια ποιητική, Μπλε -Αρμονία. Ο Τζερόμ ξαφνικά αντιλαμβάνεται ότι οι λέξεις δεν είναι μόνο συλλαβές που ηχούν όμορφα. Οι λέξεις είναι δύναμη. Και θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη τους για να επικοινωνήσει. Για να συγ-χωρἐσει. Για να συγ-κινήσει. Ο Τζερόμ θα συνεχίσει να μαζεύει λέξεις. Και όσες περισσότερες μαθαίνει, με τόση μεγαλύτερη σαφήνεια γίνεται ικανός να μοιραστεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρά του με τους άλλους. 

Θα έρθει μια μέρα που ο Τζερόμ θα αποφασίσει να κάνει κάτι σπουδαίο. Και τότε όλες οι λέξεις του κόσμου δεν θα μπορούν να περιγράψουν αυτό που αισθάνεται...

Τι να πω άλλο για αυτόν τον μικρό ήρωα. Τι να πω άλλο, για αυτό το νέο αριστούργημα του Peter Reynolds. Ένα βιβλίο για την μαγεία της γλώσσας και την δύναμη των λέξεων. Ένα βιβλίο για την αρχιτεκτονική ομορφιά των λέξεων, μα και το ζωντανό τους αντίκτυπο πάνω στους ανθρώπους. Και είναι περίεργο που ένα βιβλίο - ύμνος στη γλώσσα, τελειώνει με την αδυναμία των λέξεων να εκφράσουν τα πιο ζωντανά συναισθήματα του ήρωα, τη στιγμή τουλάχιστον που συμβαίνουν. Ίσως γιατί το συναίσθημα, είναι πάντα χειμαρρώδες, ενώ η γλώσσα έρχεται για να απαλύνει τις αιχμές του, να το εξημερώσει, να το κάνει κτήμα όχι μόνο της καρδιάς, μα και του νου. Ή ίσως πάλι, γιατί τα πιο έντονα συναισθήματα, αυτά που αναπόδραστα μας κατακλύζουν, μόνο η γλώσσα της σιωπής μπορεί να τα χωρέσει. Ίσως...

Το βέβαιο είναι ότι ο συγγραφέας καταφέρνει με ένα εξαιρετικά λιτό κείμενο, να φιλοσοφήσει πάνω στην έννοια της γλώσσας και ταυτόχρονα να αποκαλύψει με εκρηκτική απλότητα, τη μαγεία και τη δύναμη των λέξεων, (ειδικά) όταν αυτές μοιράζονται. 

Αν αγαπάτε τις λέξεις χαρίστε αυτό το βιβλίο στον εαυτό σας. Χαρίστε το και σε όποιον ξέρετε ότι αγαπά τις λέξεις. Χαρίστε το στα παιδιά για να τις αγαπήσουν. Και στα μεγάλα ακόμα. Ποτέ δεν ξέρεις ποια λέξη, ποια ιστορία θα τους αποκαλύψει μια νέα θέα(ση) σε παράθυρα που (νόμισαν) κλειστά ...


Συγγραφέας-Εικονογράφος: Peter Raynolds 

Εκδόσεις: Μεταίχμιο






Σχόλια