O πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου

Τι συμβαίνει όταν από το πουθενά, μια κατά τα άλλα όμορφη ημέρα, μια θεόρατη, ασήκωτη, κόκκινη μπάλα, προσγειώνεται στο μέσον, μιας καθ΄ όλα φιλήσυχης πόλης, όπου κανείς δεν διαφωνεί με κανέναν και όλοι χρησιμοποιούν τις λέξεις με τέτοιο τρόπο ώστε πάντα να συμφωνούν μεταξύ τους;

Τι συμβαίνει όταν η πολύτιμη ισορροπία της πολιτείας, μοιάζει να κινδυνεύει από αυτό το άγνωστο αντικείμενο, που γεμίζει τρόμο τους κατοίκους;

Μα τι άλλο; Θα φωνάξουν τον πιο δυνατό άνθρωπο του κόσμου να τους απαλλάξει από την παρουσία της κόκκινης μπάλας και όλα να βρουν ξανά τον κανονικό ρυθμό τους!

Μα ποιος στ' αλήθεια είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος στον κόσμο; Τι καθιστά κάποιον δυνατό; Είναι η σωματική δύναμη, η δύναμη της γνώσης, η δύναμη του λόγου;  Οι κάτοικοι της πολιτείας, δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα και μπροστά στον κίνδυνο να διαφωνήσουν, θα μείνουν να περιμένουν να τους το πει κάποιος άλλο.  Ένα πουλάκι. Πολλά πουλιά στην προκειμένη περίπτωση. Τα πουλιά της Ζωηρής Ημέρας, είναι εκείνα που αναλαμβάνουν να διαδώσουν τις φήμες. Θα τιτιβίσουν τα νέα που φέρνουν ποιος ξέρει από πού, και θα προετοιμάσουν τους κατοίκους να δεχθούν την επίσκεψη διάφορων, πολλά υποσχόμενων, "σωτήρων".

Γιατί έτσι είναι oι κάτοικοι αυτής της φιλήσυχης πολιτείας. Δεν διακινδυνεύουν να αναλάβουν καμία πρωτοβουλία. Ποιος θέλει να χρεωθεί το ρίσκο μιας ενδεχόμενης αποτυχίας; Δέχονται παθητικά τις λύσεις που προτείνουν τα πουλάκια και περιμένουν. Όλοι, εκτός από έναν. Εκτός από τον κύριο Επιμένοντα. Εκείνος, μόνος ανάμεσα στους άλλους, από την πρώτη στιγμή δεν έπαψε να περιεργάζεται την παράξενη μπάλα, να συνομιλεί μαζί της, να γυρεύει να μάθει τα μυστικά της και να φτιάχνει μηχανές για να την μετακινήσει μακριά από την πόλη του. Θα μπερδευτεί, θα αποτύχει, θα ξαναπροσπαθήσει, θα απογοητευτεί, αλλά δεν θα τα παρατήσει. 

Στο μεταξύ και παράλληλα με τις προσπάθειες του κυρίου Επιμένοντα, οι επίδοξοι σωτήρες αρχίζουν να παρελαύνουν στην πόλη και να κάνουν τα μαγικά τους. Τρεις γίγαντες με υπερφυσικές δυνάμεις, θα προσπαθήσουν να τρομάξουν την σφαίρα χωρίς επιτυχία, τρεις τεράστιοι ελέφαντες στην συνέχεια θα παίξουν μαζί της, ανίδεοι για το τι είχαν κληθεί να κάνουν, κατόπιν τέσσερεις σοφοί που κατέχουν όλη τη γνώση του κόσμου, δεν θα καταφέρουν να πετύχουν κάτι, και έτσι θα τους ακολουθήσουν οι τέσσερεις Άνθρωποι της Αφάνειας, που καθένας μόνος του θα προσπαθήσει να φυσήξει την μπάλα μακριά χωρίς αποτέλεσμα. Τη θέση τους θα δώσουν στους Δεκατρίδυμους χορευτές που απλά περνούσαν από κει και είπαν να να μας διασκεδάσουν, για να υποδεχτούμε κατόπιν τους εξαιρετικούς Μη Μου Άπτου, που κλεισμένοι στο εργαστήριο και τις αεροστεγείς στολές τους, θα αποτύχουν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στον αληθινό κόσμο, για να φτάσουμε να στηρίξουμε τελικά όλες τις ελπίδες μας στα Καπέλα. Φυσικά κάτω από τα καπέλα υπήρχαν άνθρωποι. Αλλά το σημαντικό δεν είναι το ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά το ότι φορούσαν τα Καπέλα. Τα καπέλα που έπαιρναν από άλλους ανθρώπους με Καπέλα και με το που τα φορούσαν μετατρέπονταν σε γητευτές. Άλλαζαν. Μπορούσαν να μαγέψουν τα πλήθη με το λόγο τους. Προφανώς όμως όχι και μια θεόρατη μπάλα που έπεσε απροσδόκητα από τον ουρανό. 

Και ενώ ο κύριος Επιμένοντας συνεχίζει τις προσπάθειές του, η λύση του προβλήματος, θα έρθει από το ίδιο σημείο που ήρθε και η μπάλα: από τον ουρανό. Ένας από μηχανής Θεός, θα έρθει να δώσει τέλος στην αγωνία των ανθρώπων. Θα έρθει να σημάνει το τέλος της περιπέτειας και να αποδώσει δικαιοσύνη. 

Το έργο του Δημήτρη Μπασλάμ, είναι ένα φιλοσοφικό παραμύθι με κοινωνιολογικές και πολιτικές προεκτάσεις. Η ελευθερία της βούλησης, η συμμετοχή ως γνώρισμα του ενεργού πολίτη, η κοινωνική ευθύνη, η ατομική υπευθυνότητα, η κριτική στάση απέναντι στο τυχαίο, στο άγνωστο, κυρίως απέναντι στο εικαζόμενο, ο ρόλος της πολιτικής, της επιστήμης, της πνευματικής ηγεσίας μπροστά σε μια κρίση, η χειραγώγηση από τα ΜΜΕ, τα εμβόλιμα (κάθε είδους) θεάματα που σκοπό έχουν να τραβήξουν την προσοχή από το πρόβλημα, η έννοια της ιδανικής πολιτείας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα δημοκρατικά πολιτεύματα, όταν οι πολίτες τους, είναι πρόθυμοι να χορηγήσουν τις ελευθερίες τους, (την ελευθερία του πράττειν και του κρίνειν) ή να μεταθέσουν τις ευθύνες τους, σε αυτόκλητους ή ετερόκλητους σωτήρες, όλα περνούν από τις σελίδες του βιβλίου με περισσότερο ή λιγότερο συμβολικό τρόπο. 

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί σε δυο επίπεδα. Το ένα αφορά παιδιά μικρότερης ηλικίας, τα οποία θα διασκεδάσουν πολύ με τα αστεία παθήματα των παράξενων υπερ-ηρώων, και φυσικά ένα δεύτερο επίπεδο για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες που αναφέρεται στην κοινωνικοπολιτική ανάγνωση της ιστορίας.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο κείμενο, με έντονα τα στοιχεία της θεατρικότητας (ελπίζουμε να δούμε μεταφερμένο στη θεατρική σκηνή) που συνδυάζεται με μια πολύ προσεγμένη αισθητικά έκδοση και αναδεικνύεται επιπλέον από τις λιτές, ρετρό, εικόνες της εξαιρετικής όπως πάντα, Ντανιέλας Σταματιάδη.


Συγγραφέας: Δημήτρης Μπασλάμ

Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο.


Σχόλια