Βιβλία για το 1821 - Εκδόσεις Μίνωας

21 ήρωες του 1821

Η σημαντικότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους ζωντανεύει μέσα από τη ζωή και τη δράση 21 οπλαρχηγών της Επανάστασης. Ανάμεσα στους 21 ήρωες δε συγκαταλέγονται μόνο οι γνωστοί πρωταγωνιστές του Αγώνα, αλλά και αγωνιστές που παρά τη σημαντική συμβολή τους σε αυτόν δεν είχαν την ανάλογη αναγνώριση. Μικρές ιστορίες φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ζωής τους και δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για την Επανάσταση του 1821 από το ξεκίνημά της στις παραδουνάβιες ηγεμονίες μέχρι τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.



                                                                                                                                                                                                                        

Οι αγωνιστές του 1821

Πόσα γνωρίζεις, άραγε, για τους Αγωνιστές του 1821;

Η ιστορία σου μαθαίνει σε ποιες μάχες έλαβαν μέρος, σε ποιες νίκησαν και σε ποιες έχασαν. Σου λέει ακόμη αν πέθαναν πολεμώντας ή αν έζησαν για να δουν τη χώρα τους ελεύθερη. Σε τούτο το βιβλίο θα βρεις κι ένα σωρό άλλα για αυτούς. Ποιοι ήταν οι γονείς τους, αν ήταν πλούσιοι ή φτωχοί, καθώς και τι όνειρα είχαν για τα παιδιά τους.

Θα διαβάσεις πώς ήταν η παιδική τους ηλικία. Πώς μεγάλωσαν. Τι έκαναν μέχρι να αρχίσουν να πολεμούν. Πραγματοποίησαν τα όνειρα των γονιών τους ή αποφάσισαν να χαράξουν τον δικό τους δρόμο;

Οι Αγωνιστές του 1821 είχαν κι άλλη μία πλευρά που η επίσημη ιστορία συχνά ξεχνά να αναφέρει. Δεν ήταν μόνο πολεμιστές που ρίχνονταν άγρια στη μάχη δίχως να λογαριάζουν ζωή και θάνατο. Ήταν και άνθρωποι που αγάπησαν, έκαναν παιδιά, φοβήθηκαν, πληγώθηκαν, έκλαψαν, έκαναν κι αυτοί τα λάθη τους, μετάνιωσαν.

Οι ζωές δεκατριών Αγωνιστών –γυναικών και ανδρών– καταγράφονται σε αυτό το βιβλίο με την ευχή να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι που θα φέρει τα σημερινά παιδιά λίγο πιο κοντά στα μακρινά εκείνα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.


Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στον πολύχρονο τουρκικό ζυγό μέχρι και την απελευθέρωση έγιναν μια σειρά από μάχες, άλλες σε στεριά κι άλλες σε θάλασσα. Οι μάχες που δόθηκαν όλα εκείνα τα χρόνια ήταν αμέτρητες. Άλλες οδήγησαν σε μεγάλες νίκες και θριάμβους και άλλες σε βαριές ήττες και πένθος.

Όμως, ποια ήταν τα γεγονότα εκείνα που οδηγούσαν σε μια μάχη; Πώς αποφάσιζαν οι οπλαρχηγοί πού θα την έδιναν; Συμφωνούσαν πάντοτε μεταξύ τους για το μέρος και τη στρατηγική; Όχι! Πάντα υπήρχαν διαφωνίες μέχρι να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο. Και ύστερα, τι έφταιγε για μια ήττα; Οι κακοί υπολογισμοί; Οι λάθος χειρισμοί; Και τι έκανε μια νίκη να καταλήγει σε θρίαμβο παρά τους λιγοστούς Έλληνες στρατιώτες απέναντι στους πολυάριθμους αντιπάλους τους;

Δέκα από τις κρισιμότερες μάχες της ταραγμένης εκείνης περιόδου καταγράφονται σε αυτό το βιβλίο με την ευχή να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι που θα φέρει τα σημερινά παιδιά λίγο πιο κοντά στα μακρινά εκείνα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.


Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 στο Αιγαίο σκορπούν τον τρόμο πειρατές και έμποροι σκλάβων. Ανάμεσά τους κι ο Έλληνας Νικόλας Στάρκος, που συνεργάζεται χωρίς ντροπή με τους κατακτητές. Μόνο η μητέρα του τολμά να του αντισταθεί, η φλογερή πολεμίστρια Ανδρονίκη, που μάχεται στον αγώνα εναντίον των Τούρκων.

Την ίδια στιγμή στην Κέρκυρα ο πάμπλουτος τραπεζίτης Ελιτσούντο ετοιμάζεται να παντρέψει την κόρη του Χατζίν με τον Γάλλο φιλέλληνα Ανρί ντ’ Αλμπαρέ. Όταν ακυρώνεται ο γάμος, ο Ανρί, απογοητευμένος, εγκαταλείπει το νησί και ως κυβερνήτης της κορβέτας Σιφάντα αναζητά σε όλο το Αιγαίο τον μυστηριώδη πειρατή Σακρατίφ. Τι σχέση έχει ο Νικόλας Στάρκος με τον Σακρατίφ; Θα καταφέρει η Χατζίν να γλιτώσει από τους πειρατές;

Η αγάπη του Ιουλίου Βερν για τον δίκαιο αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία αναδεικνύεται σε αυτό το σπουδαίο έργο, που ενσταλάζει στα παιδιά αξίες όπως ο πατριωτισμός, η ανιδιοτέλεια και η πίστη στη φιλία.

Ο χαμένος μύθος του Αισώπου

Η Ρόδη και ο Λυκούργος πηγαίνουν για διακοπές στη Σάμο με τους γονείς τους. Φθάνοντας στο Καρλόβασι στον θείο Πυθαγόρα και στη θεία Διαμαντούλα τούς περιμένει ένα σπίτι «χωρίς σύνδεση με το ίντερνετ, γεμάτο παλιατζούρες, με τηλεόραση για το μουσείο και με μπάνιο από το 1821»!

Κι ενώ η απογοήτευσή τους είναι μεγάλη, όλα αλλάζουν όταν γνωρίζουν καινούριους φίλους και με οδηγό τον… θεότρελο θείο τους ανακαλύπτουν την ιστορία και τη μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής. Δάση, παραλίες, καταρράκτες, τόποι άγνωστοι και γεμάτοι μαγεία.

Η εμφάνιση ενός μυστηριώδους δημοσιογράφου θα φέρει νέες ανατροπές. Θα πρέπει να λύσουν έναν γρίφο που θα τους οδηγήσει στην ανακάλυψη του μεγάλου μυστικού του Λυκούργου Λογοθέτη, «μεγάλου προγόνου τους» και ηγέτη της Επανάστασης του ’21 στη Σάμο.

Όμως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Κι ένας χαμένος μύθος του Αισώπου θα σταθεί η αιτία να ζήσουν την πιο επικίνδυνη περιπέτεια.



Σχόλια