Βιβλία για το 1821 -Εκδόσεις Σταμούλη

Ζωγραφίζω και γνωρίζω τους ήρωες του 1821.

Με τα δύο επετειακά, για τα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης, βιβλία τους οι εκδόσεις Σταμούλη καλούν τα παιδιά σε ένα ταξίδι γνωριμίας με τους ήρωες και της ηρωίδες του αγώνα, μέσα από τις λέξεις και τα χρώματα. Τα παιδιά ζωγραφίζουν και ταυτόχρονα γνωρίζουν  κάποιους από εκείνους, που εργάστηκαν και θυσιάστηκαν για την γέννηση μιας ελεύθερης Ελλάδας μετά από αιώνες σκλαβιάς! 

Μέσα από τα κείμενα που έγραψε η συγγραφέας Κων/να Ζηκούλη Τακοπούλου,  γνωρίζουμε πότε και πώς έζησαν, πώς σκέφτονταν, τι πίστευαν, πώς υπηρέτησαν την πατρίδα μας. Κάθε μικρό βιογραφικό σημείωμα, συνοδεύεται από ένα ποίημα ή τραγούδι γραμμένα για αυτούς. Η πίστη στα ιδεώδη της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, καθώς και η πίστη στο Θεό, η φιλοπατρία και η υπομονή, προβάλλονται ως καταστατικά στοιχεία του χαρακτήρα των αγωνιστών, στοιχεία που απαρτίζουν την πνευματική τους πανοπλία, όπως χαρακτηριστικά λέει η συγγραφέας. 

Στο Α' τεύχος τα παιδιά θα γνωρίσουν και θα ζωγραφίσουν τα πορτραίτα των: Αγίου Κοσμά Αιτωλού, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Δἐσπως Τζαβέλα, Μαντούς Μαυρογένους, Μαριγώς Ζαραφαπούλα, Αντώνη Κατσαντώνη, Αθανασίου Διάκου, Κων/νου Κανάρη, Μάρκου Μπότσαρη,  αλλά και των επώνυμων και ανώνυμων Μανιατισσών που νίκησαν τον στρατό του Ιμπραήμ στη Μάχη του Διρού. 

Στο Β΄τεύχος μας παρουσιάζονται οι: Εμμανουήλ Παπάς, Ιωάννης Μακρυγιάννης, Δόμνα Βισβίζη, Δέσπω Σέχου Μπότση, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Καλόγερος Σαμουήλ, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Ιωάννης Καποδίστριας, Ρήγας Βελεστινλής, Οδυσσέας Ανδρούτσος. 

Βεβαίως όπως εύστοχα σημειώνει η συγγραφέας, ήρωες δεν είναι μόνο όσοι πολέμησαν σε κάποια μάχη ή έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα. Υπάρχουν αφανείς ήρωες που στήριξαν τον αγώνα με την εργασία, το γραπτά τους, την ψυχική ενίσχυση των αδυνάμων, την υπεράσπιση του δίκαιου αγώνα των Ελλήνων στην Ευρώπη, που βοήθησαν στον ξεσηκωμό και δίδαξαν με τη ζωή και το παράδειγμά τους. Και σε αυτούς και σε πολλούς ακόμα που δεν χωρούν στη σελίδες ενός ή δυο βιβλίων χρωστάμε την Ελευθερία μας. 


Συγγραφέας: Κων/να Ζηκούλη -Τακοπούλου

Εικονογράφος: Αγγελική Δελεχά, Σπύρος Ανδρεάτος

Ηλικία 7+

Σχόλια