Δυο νέα βιβλία για τον σχολικό εκφοβισμό (για ηλικίες από 3+)

Το τέρας 

Ο Μανόλης έχει την συνήθεια, έτσι για πλάκα, για να γελάσουν λίγο, να αποκαλεί το συμμαθητή του τον Δημήτρη, όχι Τάκη όπως οι άλλοι, αλλά τερα-Τάκι. Το κάνει σε κάθε ευκαιρία, χωρίς να έχει καταλάβει ότι κάνει τον συμμαθητή του, ένα ήρεμο και ευγενικό παιδί, να ντρέπεται και να φοβάται, παρότι ο Δημήτρης είναι ένα κεφάλι πιο ψηλός και δυνατός από τον ίδιο. Έτσι μέρα με τη μέρα, κοροϊδία στην κοροϊδία, αυτή η λέξη μεταμορφώνει τον Μανόλη μέσα στο μυαλό του Δημήτρη σε φοβερό τέρας. Όταν ο Μανόλης ανακαλύπτει πως στ' αλήθεια νιώθει ο συμμαθητής του, θα τρομάξει και ο ίδιος με τον εαυτό του. Και θα κάνει τα πάντα για να το αλλάξει!

Μια ιστορία για τον σχολικό εκφοβισμό, που ξεκινά σαν αστείο, όπως γίνεται και στην πράξη πολλές φορές. Οι θύτες δεν έχουν πάντα σκοπό να πληγώσουν συνειδητά τον άλλο, η επανάληψη όμως δημιουργεί στα θύματα ανασφάλεια και φόβο. Η αξία της ενσυναίσθηση, όπως εκφράζεται μέσα στο βιβλίο, είναι καταλυτική, καθώς η μεταστροφή του Μανόλη, δεν θα συμβεί εξαιτίας της παρέμβασης κάποιου τρίτου, αλλά γιατί ο ίδιος θα κοιτάξει τον εαυτό του με τα μάτια του συμμαθητή του και αυτό θα είναι αρκετό για να τον κάνει να αλλάξει στάση, να πετάξει το κόκκινο καπέλο του εγωισμού και απλώσει το χέρι του σε εκείνον, με αίσθημα αληθινής μεταμέλειας και φιλίας. 

Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής

Εικονογράφος: Λίλα Καλογεροπούλου

Εκδόσεις: Μίνωας

Ηλικία 5+

Αυτός είναι φίλος μου

Αιώνες πριν, στη μακρινή Ιαπωνία, οι Σαμουράι μίλησαν για τις αρετές

που πρέπει να έχει ένας γνήσιος πολεμιστής στη μάχη.

Αρετές όπως η ειλικρίνεια, το θάρρος, ο σεβασμός, η γενναιοδωρία, η ακεραιότητα... 

Αιώνες μετά, ο μικρός Σαμόρο ξεκινάει το δικό του ταξίδι που θα τον κάνει

να καταλάβει την αξία αυτών των αρετών στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους.

Στο 1ο βιβλίο της σειράς, με τον τίτλο " Αυτός είναι φίλος μου",  ο Σαμόρο μαθαίνει να έχει θάρρος και γενναιότητα. Θα σταθεί δίπλα στο νέο μαθητή της τάξης που πέφτει θύμα εκφοβισμού από άλλα παιδιά, δείχνοντας στην πράξη πως το αληθινό νοιάξιμο πρέπει να εκφράζεται με πράξεις. Μαζί του και οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν ότι αρκεί ακόμα και μια πολύ μικρή λέξη όπως το "σταμάτα" ή μια μικρή πρόταση όπως το "αυτός είναι φίλος μου"  για να δηλώσουμε την παρουσία μας στο πλευρό εκείνου που μας χρειάζεται και για να κόψουμε στα δυο με το σπαθί του θάρρους, σαν αληθινοί Σαμουράι,  το φόβο ή την μοναξιά του.

 Σειρά βιβλίων: Ο Σαμόρο μαθαίνει…

Συγγραφέας: Μαριάννα Κουμαριανού

Εικονογράφος: Γιώτα Κοκκόση

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική 

Ηλικία:3+



Σχόλια