Η διατροφή στη νηστεία - Θεωρία και πράξη

Η έμπειρη διαιτολόγος-διατροφολόγος Παναγιώτα Καρακασίδου παρουσιάζει με συστηματικό τρόπο τα σημαντικότερα από αυτά, που πρέπει να γνωρίζουμε για τη διατροφή στη διάρκεια της νηστείας, ενώ παράλληλα μας προσφέρει νοστιμότατες συνταγές, δοκιμασμένες επί χρόνια από την ίδια στην καθημερινή ζωή της οικογένειάς της. Αυτός ο συνδυασμός επιστημονικής γνώσης και βιωμένης εμπειρίας κάνει το βιβλίο μοναδικό.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: Στο πρώτο παρουσιάζεται η γενική θεωρία της διατροφής κατά τη νηστεία, καθώς και η διατροφική αξία ψαριών, θαλασσινών, οσπρίων, λαχανικών, καρπών και ελαίων, στο δεύτερο παρέχονται αναλυτικά διαιτολόγια των τριών κυρίως γευμάτων της ημέρας, αλλά και επιλογές σε σνακς ανάλογα με τον τύπο της νηστείας/διατροφής που ακολουθείται (από απλή χορτοφαγική, μέχρι vegan ή αλάδωτη νηστεία), στο τρίτο περιλαμβάνονται οι συνταγές για σαλάτες, όσπρια, θαλασσινά, ζυμαρικά κ.α. και στο τελευταίο αναλυτικοί διατροφικοί πίνακες με την περιεκτικότητα κάθε συνταγής σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και λίπη. 


Ο διαιτολόγος -διατροφολόγος και συγγραφέας κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών γράφει για το βιβλίο: "Το βιβλίο της Παναγιώτας Καρακασίδου αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό. Πρόκειται για τη γνωστική και προσωπική εμπειρία μιας από τις πιο εξαίρετες συναδέλφους στην Ελλάδα, που μας χαρίζει απλόχερα τόσο πολλές ιδέες, συμβουλές, συνταγές και διαιτολόγια, ώστε μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο εγχειρίδιο κάθε επαγγελματία υγείας και κάθε ανθρώπου, που τηρεί τις ημέρες της νηστείας. Αποτελεί έναν σημαντικότατο διατροφικό οδηγό, που όμοιός του πολύ δύσκολα θα βρεθεί στην ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία. Για εμένα προσωπικά, από τότε που πήρα στα χέρια μου τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο στη δουλειά μου, ενώ ταυτόχρονα οι συνταγές, που παρουσιάζονται, κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους στο τραπέζι της οικογένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πίνακες με τους συνδυασμούς
τροφών ανάλογα με τη διαφορετικότητα κάθε εποχιακής νηστείας είναι μοναδικοί και πλήρως διασφαλισμένοι διατροφικά". Η Ελισάβετ Δελεχά που μαγείρεψε και φωτογράφισε τις συνταγές σημειώνει: "H συνεργασία μου με την Γιώτα Καρακασίδου στο βιβλίο που κρατάτε ήταν μια καινούργια, γευστική εμπειρία. Καθώς μαγείρευα τις συνταγές της ανακάλυπτα το νοιάξιμό της για την ποιότητα της διατροφής, αλλά και τη διατήρηση της νοστιμάδας και της γεύσης. Πιστεύω πως το φαγητό είναι μια απόλαυση, μέσω της οποίας αγαπημένα πρόσωπα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν μαζί και να μοιραστούν όμορφες στιγμές."

Για μένα το δυνατό σημείο του βιβλίου, πέρα από τις απλές και πρωτότυπες συνταγές του, είναι η θεωριτική βάση της νηστείας που παρέχει. Η νηστεία μπορεί και πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τις διατροφικές ανάγκες διαφορετικών ομάδων (παιδιών, εγκύων, ηλικιωμένων κλπ), ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Και το βιβλίο της κας Καρακασίδου το κάνει με επιτυχία. Τα αναλυτικά διατροφολόγια που παρέχονται κάνουν την καθημερινή επιλογή γευμάτων σαφώς ευκολότερη και επιπλέον πιο ολοκληρωμένη και επιτυχημένη διατροφικά, κάτι που αποτελεί βασικό ζητούμενο σε περιόδους νηστείας. Ενα αληθινά χρήσιμο εργαλείο για όσους ακολουθούν την διαλειμματική νηστεία της ορθοδόξου εκκλησίας ή απλά επιλέγουν μια χορτοφαγική διατροφή.


Συγγραφέας: Καρακασίδου Παναφιώτα

Food styling και φωτογραφία: Ελισάβετ Δελεχά

Διατροφικοί πίνακες: Στυλιανός Κάρλος

Εκδόσεις: Σταμούλη

Σχόλια