1821 Επανάσταση

Το βιβλίο της σπουδαίας συγγραφέως και εικονογράφου Σοφίας Ζαραμπούκα, αποτελεί ένα ψηφιδωτό της Ελληνικής επανάστασης. Η συγγραφέας γράφει και εικονογραφεί πάνω στα πιο σπουδαία γεγονότα, τις κρισιμότερες μάχες, αλλά και πρόσωπα που σημάδεψαν τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. 

Ακολουθώντας μια γραμμική αφήγηση των γεγονότων, που ξεκινά τις τελευταίες δυο δεκαετίες του 18ου αιώνα και φτάνει μέχρι την θέσπιση του Ελληνικού Συντάγματος στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843, βλέπουμε την ιστορία να ξεδιπλώνεται, όχι ως μια συνεχής αφήγηση, αλλά σαν κομμάτια ενός παζλ που παίρνουν ένα ένα τη θέση τους σε αυτή.

Η ελληνική επανάσταση παραδίδεται αφηγηματικά στον αναγνώστη σαν το σύνολο και το αποτέλεσμα πράξεων πριν και πράξεων μετά από αυτή. Τα γεγονότα και τα πρόσωπα, παρότι αφηγηματικά είναι χωρισμένα σε μικρά δισέλιδα κεφάλαια, εν τούτοις, δένονται με μια αιτιακή σχέση, η οποία δημιουργεί τον ειρμό που είναι πάντα απαραίητος στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων. Η αφήγηση είναι λιτή, με γλώσσα προσεγμένη και απλή, που την κάνει ιδανική για μικρά παιδιά, και επικεντρώνεται στο ουσιαστικό. Τα γεγονότα παρατίθενται με την αντικειμενικότητα ανεξάρτητου παρατηρτή, χωρίς συναισθηματικές ή εθνικές εξάρσεις και ο αναγνώστης καλείται να οδηγηθεί ο ίδιος σε συμπεράσματα. Τίποτα περιττό δεν θα βρει ο αναγνώστης στην αφήγηση: ημερομηνίες, ονόματα, τοπονύμια, δίδονται μόνο όπου είναι απολύτως απαραίτητα. Η εικονογράφηση κάνει όλη την υπόλοιπη δουλειά. Προσεκτικά αφηγημένες εικόνες, ζωγραφικοί πίνακες, με λεπτομέρεια στην καταγραφή του κλίματος και των ηθών της εποχής, αλλά και με απόλυτη σύνδεση στον ιστορικό χρόνο που τα γεγονότα συμβαίνουν, καταφέρνουν να εισάγουν τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα της εποχής, σχεδόν να τον μεταφέρουν στα πεδία των μαχών ή τα πολιτικά σαλόνια.

Πρόκειται για μία πραγματικά ξεχωριστή συγγραφική και ζωγραφική δημιουργία. Σπάνια ενα βιβλίο γνωσεων, επιτυχάνει μια τοσο υψηλή αισθητική και καλλιτεχνική έκφραση.

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Σοφία Ζαραμπούκα

Εκδόσεις: Πατάκης


Σχόλια