Το 'πε το πουλάκι

Τι θα ‘λεγες αν έβρισκες ένα λιοντάρι στο καλάθι της μπουγάδας και μια αρκούδα στο κρεβάτι σου;

Η Sheryl Webster, μας δίνει την απάντηση, σε αυτή την χιουμοριστική, οικολογική ιστορία με πρωταγωνιστή ένα πουλάκι.

Επιχειρώντας μια αντιστροφή ρόλων, όπου τα ζώα καταλαμβάνουν τα σπίτια, το ζωτικό χώρο των ανθρώπων, με τον ίδιο θρασύ τρόπο που οι άνθρωποι επεμβαίνουμε ως κυρίαρχοι στη φύση, στο σπίτι των ζώων, καταστρέφοντάς το, η συγγραφέας μας καλεί να μπούμε στη θέση τους και να δούμε τα πράγματα από την δική τους μεριά. Πως θα νιώθαμε αν απειλούμασταν, αν τα σπίτια μας ήταν υπό κατοχή, αν γίνονταν επικίνδυνο να ζούμε σε αυτά, αν δεν υπήρχαν αρκετά για όλους, αν η πραγματικότητα που ξέρουμε άλλαζε από τη μια μέρα στην άλλη; 

H συγγραφέας μας καλεί να αναλογιστούμε την ευθύνη μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη, ένας μικρός κρίκος της οποίας είναι και ο ίδιος ο άνθρωπος. 

Παράλληλα, βάζοντας ένα μικρό πουλάκι να γίνεται αφορμή της επανάστασης των ζώων, και όχι το λιοντάρι, ή τον ελέφαντα ή ένα οποιοδήποτε άλλο δυνατό, ή άγριο ζώο, η δημιουργός θέλει να δείξει στους μικρούς, αλλά και τους μεγαλύτερους αναγνώστες, ότι κανείς δεν είναι μικρός ή ασήμαντος για να ξεκινήσει μια επανάσταση, για να ζητήσει να ακουστεί, για να γίνει παράδειγμα, για να δώσει έμπνευση. Κανείς δεν έχει δικαιολογία να επιτρέπει την καταστροφή που συντελείται δίπλα του, να κλείνει τα μάτια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των ζωντανών πλασμάτων αυτού του κόσμου, και στην κατασπατάληση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Αυτός ο κόσμος είναι ευθύνη όλων μας και πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, ώστε να συνυπάρξουμε με όλα τα πλάσματά του με σεβασμό, κατανόηση και δικαιοσύνη. 

Η πολύχρωμη εικονογράφηση, ζωντανεύει και κάνει πολύ ευχάριστο το διάβασμα της ιστορίας.


Συγγραφέας: Sheryl Webster

Εικονογράφος: Helen Shoesmith

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο


Σχόλια