Ένα σωρό πράγματα!

Η Emily Gravet, γράφει μια ιστορία μάλλον οικεία σε πολλούς από εμάς. Φαντάζομαι ότι πολλοί νέοι γονείς, έχουμε βρεθεί στη θέση του ζεύγους των καρακαξών: παρασυρμένοι από την αγάπη μας, αλλά κυρίως την άγνοιά μας, συσσωρεύσαμε στα σπίτια μας πλήθος προϊόντων, με το σκεπτικό ότι, είτε θα τα χρειαστούμε στο νέο μας ρόλο, ή ότι θα κάνουν πιο εύκολη, άνετη, ασφαλή, και ενδιαφέρουσα την καθημερινότητα των μωρών μας (σαν να μην είναι αρκετά συναρπαστική από μόνη της! ).

Σε ένα διασκεδαστικό κείμενο με έμμετρο λόγο, η συγγραφέας και εικονογράφος της ιστορίας, μας δείχνει πως η διαφήμιση, εκμεταλλεύεται την φυσική μας τάση να προσφέρουμε το καλύτερο στα παιδιά μας και πολλές φορές μας κάνει να χάσουμε την αίσθηση του μέτρου και αλλά και της πραγματικότητας, καταλήγοντας να κατακλύζουμε το χώρο μας με ένα σωρό άχρηστα αντικείμενα.

Οι ψευδείς ανάγκες που μας δημιουργεί, η υπερπροσφορά και η υπερκατανάλωση που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο, γεμίζουν πρώτα τα σπίτια μας και μετέπειτα τις χωματερές του πλανήτη με τόνους άχρηστων και πολλές φορές αχρησιμοποίητων αντικειμένων - σκουπιδιών, που επιβαρύνουν το ήδη διαταραγμένο από άλλες δραστηριότητες φυσικό περιβάλλον. 

Η συγγραφέας, με χιούμορ στηλιτεύει αυτή την υπερκαταναλωτική συμπεριφορά, που συχνά μας κάνει να χάνουμε την ουσία των πραγμάτων κάτω από σωρούς άχρηστης ύλης, και μας καλεί να συλλογιστούμε πάνω στις συνέπειες των πράξεων μας. Παράλληλα, προωθεί μια κουλτούρα αλληλεγγύης, μέσω της ανταλλαγής, της ανακύκλωσης, της επιδιόρθωσης, της επαναχρησιμοποίησης. Το χαλασμένο μπορεί να επιδιορθωθεί, το παλιό να αλλάξει χρήση, το μεταχειρισμένο να χαριστεί. Αυτό που κάποιος πετά, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο ή και αναγκαίο σε κάποιον άλλο. Η προσέγγιση αυτή κάνει καλό σε εμάς τους ίδιους και στις κοινωνίες μας, αφού προωθεί την υπεύθυνη κατανάλωση, το σεβασμό των φυσικών πόρων και αναγνωρίζει τον πλανήτη ως το μοναδικό μας σπίτι, τη "φωλιά" που οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Άλλωστε τίποτα δεν είναι περισσότερο αναγκαίο για ένα παιδί, από δύο στοργικούς γονείς και μια ασφαλή, καθαρή φωλιά να το φιλοξενήσει.

Ας μην το ξεχνάμε!


Συγγραφέας - Εικονογράφος: Emily Gravet

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σχόλια