Θέλεις να μιλήσουμε για την συναίνεση;

Διαβάζοντας το βιβλίο του Justin Hancock, συνειδητοποιείς, ότι η συναίνεση είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, πολύ πιο πλατύ, από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει ο υπότιτλος του βιβλίου: “Επιλογές ως το άπειρο”.

Δεν είναι μια στιγμιαία απόφαση ή δράση, αλλά τρόπος ζωής. Δεν είναι κάτι, που κάποια στιγμή διδασκόμαστε σαν σχολικό μάθημα, αλλά κάτι μέσα  στο οποίο θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε να μεγαλώνουμε.

Η συναίνεση είναι κάτι που θα πρέπει να μαθαίνεται με τρόπο σχεδόν συστηματικό. Είναι μια αληθινή εκπαίδευση που ξεκινά νωρίς, με πράγματα μικρά και το πρώτο πεδίο άσκησής της είναι η ίδια η οικογένεια.

Αν είστε νέοι γονείς, το βιβλίο θα σας βοηθήσει πολύ να δημιουργήσετε μια κουλτούρα συναίνεσης μέσα στο σπίτι σας. Μα και γονείς με μεγαλύτερα παιδιά, θα μάθουμε να ακούμε πιο αποτελεσματικά, να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις σε μας και τα παιδιά μας και να καταλάβουμε ότι η γονεϊκότητα, όπως και κάθε άλλη σχέση, δεν πρέπει να είναι εξουσιαστική, αλλά απελευθερωτική, με την έννοια ότι θα πρέπει να επιτρέπει την ολόπλευρη ανάπτυξη και έκφραση των μελών της. Η καλλιέργεια της συναίνεσης, καλλιεργεί την αυτονομία, την κριτική σκέψη, την αυτοεκτίμηση και τελικά την αυτενέργεια, την ικανότητα δηλαδή να πράττει κάποιος με ενεργητικό τρόπο και με ελεύθερη βούληση. Να επιλέγει αυτό που επιθυμεί και να βοηθά τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Να ζει τη ζωή του με τους όρους που επιλέγει και να επιτρέπει στους άλλους να πράξουν το ίδιο. Να ζει μια ζωή χωρίς να πληγώνει τον εαυτό του, μα ούτε και τους άλλους. Το να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο να μπορέσει να δράσει με αυτενέργεια, είναι τελικά το μεγάλο στοίχημα μιας ζωής με νόημα. 

Το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου, είναι ότι είναι γραμμένο με γλώσσα απλή και παραδείγματα καθημερινά που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντιληφθούν με σαφήνεια το νόημα της συναίνεσης.  Από το πως διαλέγουμε την πίτσα που θα φάμε, ή μια σοκολάτα στο super market, μέχρι τον τρόπο που επιλέγουμε να χαιρετήσουμε (ή να μην χαιρετήσουμε) κάποιον, τo αν, πότε και πως θα κάνουμε sex, μέχρι ποια ταινία θα δούμε με τους φίλους μας στο σινεμά, τα παραδείγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα, τα στάδια που οδηγούν στην τελική επιλογή σαφή, και γίνεται κατανοητό ότι η συναίνεση απαιτεί εκπαίδευση. Δεν μπορείς να περιμένεις από κάποιον που έχει μεγαλώσει σε ένα αυταρχικό, βίαιο, ή ασταθές με οποιονδήποτε τρόπο περιβάλλον, να μπορεί να κάνει ξεκάθαρες επιλογές για τον εαυτό του, με κριτήριο τις συναισθηματικές και σωματικές του ανάγκες, μακριά από τις οικογενειακές, κοινωνικές και οποίες άλλες “πρέπει να” επιταγές. 

Το βιβλίο του Justin Hancock με την μοντέρνα, πολύχρωμη εικονογράφηση της Fuchsia MacAree, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και τα παιδιά σας. Αν και το βιβλίου προτείνεται για εφήβους από 14 ετών, κυρίως λόγω του κεφαλαίου που αναφέρεται στο sex, μπορεί να διαβαστεί ή να συζητηθεί με πολύ μικρότερα παιδιά. Ο τρόπος να μάθουν να επιλέγουν με σεβασμό για τον εαυτό τους και τους άλλους, μπορεί να πάρει τη μορφή παιχνιδιού και με τον καιρό να γίνει μια αυτόματη συνήθεια. Σίγουρα δεν είναι ένα βιβλίο με το οποίο 'ξεμπερδεύεις" με ένα διάβασμα. Είναι περισσότερο ένας οδηγός στον οποίο καταφεύγεις για να επαναπροσδιορίσεις, να ξεκαθαρίσεις τη θέληση και τους στόχους σου, αν νιώσεις μπερδεμένος. Η μετάφραση της Πελιώ Παπαδιά, είναι εξαιρετική, φρέσκια και κρατά τον παλμό και το ύφος του κειμένου στο επίπεδο μιας άνετης, φιλικής συζήτησης. 

Να το αποκτήσετε! ΄


Συγγραφέας: Justin Hancock

Εικονογράφος: Fuchsia MacAree

Mετάφραση: Πελιώ Παπαδιά

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

 


Σχόλια