Μοναχική υπόθεση

Είναι η ζωή μια μοναχική υπόθεση; Πότε είναι ή αισθάνεται κάποιος πραγματικά μόνος;

Είναι πάντα η απουσία ενός άλλου ανθρώπου δίπλα μας, εκείνη που ορίζει την μοναξιά;

Πως μοιάζει ο φίλος που μπορεί να συντροφεύσει και τελικά να ξορκίσει τις μοναχικές στιγμές μας με την διακριτική παρουσία του;

Η Μυρτώ Καλοφωλιά, στο πρώτο της βιβλίο, μας δίνει αφορμή να στοχαστούμε πάνω σε αυτά τα ερωτήματα, μέσα από τις συναντήσεις του πορτοκαλί γάτου, με όλους εκείνους τους διαφορετικούς ανθρώπους που τον αγαπούν, τον περιμένουν, τον φροντίζουν, χωρίς να τον δεσπόζουν.

Η ελευθερία της αγάπης, μέσα από μια σχέση που δίνει χωρίς να ζητά ανταπόδοση, χωρίς να γίνεται κτητική, είναι το κεντρικό μήνυμα της ιστορίας. Η αγάπη που μοιράζονται δυο πλάσματα, όχι κατά ανάγκη ανθρώπινα, η ανιδιοτέλεια της αγάπης των ζώων, η φυσικότητα και η απλότητα με την οποία χαρίζουν τον εαυτό τους, παρηγορούν και συντρέχουν, ξεδιπλώνεται μέσα από τις επισκέψεις του γάτου στα σπίτια της γειτονιάς του και τις περισσότερο ή λιγότερο μοναχικές ζωές και δραστηριότητες εκείνων που τα κατοικούν.

Η αγάπη και η ιδιότυπη παρουσία του πορτοκαλί γάτου, συντροφεύει με διαφορετικό τρόπο τον κάθε ένα από τους ανθρώπους που επισκέπτεται. Ο ίδιος γάτος, στέκεται διαφορετικά στο πλευρό, το καλάθι, την ποδιά, το προσκέφαλο, διαφορετικών ανθρώπων και καταφέρνει να δώσει και να δεχτεί αγάπη και φροντίδα, με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί και είναι ικανός να προσφέρει.

Αυτές, τις πολλές μορφές της αγάπης, της στοργής, του νοιαξίματος, που κάποτε σημαίνει απλά τη σιωπηλή παρουσία μας δίπλα στον άλλο, ζωγραφίζει με τα ζεστά υδατοχρώματά της η Πέρσα Ζαχαριά με λιτές, μα περιεκτικές εικόνες και αποτυπώνει τον υψηλά ενσυναισθητικό δεσμό που τα κατοικίδια δημιουργούν με τους ανθρώπους τους.

Δεν ξέρω να πω αν η μοναξιά είναι πάντα επιλογή, σίγουρα όμως εκεί έξω υπάρχουν μικρά, τρυφερά πλάσματα που είναι έτοιμα να την μοιραστούν μαζί μας. Αρκεί να κρατάμε την πόρτα του σπιτιού, μα κυρίως της καρδιάς μας, ανοιχτή!

Συγγραφέας: Μυρτώ Καλοφωλιά

ΕΙκονογράφος: Πέρσα Ζαχαριά

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Σχόλια