Στο λήμμα της Wikipedia που τον αφορά διαβάζουμε ότι, "Ο Στέλιος Κυριακίδης (Στατός Πάφου 4 Μαΐου 1910 - Φιλοθέη Αττικής 10 Δεκεμβρίου 1987) ήταν Έλληνας αθλητής από την Κύπρο, δρομέας ημιαντοχής και αντοχής και μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας στίβου. Υπήρξε Πανελληνιονίκης, Βαλκανιονίκης, νικητής στους Παγκύπριους αγώνες και έλαβε μέρος σε δύο Ολυμπιάδες (Βερολίνο 1936, Λονδίνο 1948). Αθλητικά ανήκε στο δυναμικό του Γυμναστικού Συλλόγου Ολύμπια Λεμεσού, ωστόσο έχει λάβει μέρος σε αγώνες και ως αθλητής του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.
Έμεινε γνωστός για την μεγάλη νίκη του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946 που την εποχή εκείνη ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού. Ήταν ο πρώτος αθλητής εκτός Αμερικής-Καναδά που νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης και ο πρώτος που χρησιμοποίησε χρονομετρητή χειρός."
Η νίκη του Κυριακίδη το 1946 στην Αμερική, συνδέθηκε στενά με την ανάγκη του να γνωστοποιήσει το δράμα του ελληνικού λαού, την ανέχεια και την πείνα, που ακολούθησε το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Όντας και ο ίδιος σε κακή φυσική κατάσταση και παρά τις συμβουλές των γιατρών του στην Αμερική να μην πάρει μέρος στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο Κυριακίδης, έτρεξε με προσωπική ευθύνη, με σθένος και δύναμη που του έδινε το όραμά του. Και νίκησε!
Ο μεγάλος αντίπαλος και φίλους του, Τζον Κέλι, δήλωσε αργότερα μπροστά στον πρόεδρο Τρούμαν,"μα πως θα μπορούσα να τον νικήσω; 'Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου, ενώ εκείνος για έναν ολόκληρο λαό!"
Ο Κυριακίδης θεωρείται ο πρώτος αθλητής που έτρεξε για φιλανθρωπικό σκοπό. Η υλική βοήθεια που κατάφερε να μαζέψει και να αποστείλει στην Ελλάδα, το πακέτο Κυριακίδη όπως έμεινε στην ιστορία, κατάφερε να ανακουφίσει τους βασανισμένους Έλληνες και να ευαισθητοποιήσει τους Αμερικανούς, μα και ολόκληρο τον κόσμο για τις στερήσεις που υφίστατο ο ελληνικός λαός.Ο Στέλιος Κυριακίδης, με το ήθος, τη θέληση και την αυτοθυσία του αποτέλεσε και μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί, ιδανικό παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους. Ειδικά σήμερα. Και αυτό το βιβλίο καταφέρνει να φέρει αυτόν τον μικρόσωμο, μα μεγαλόψυχο άνθρωπο μέσα στα σπίτια μας και να γίνει αφορμή να ταξιδέψουμε σε ένα όχι τόσο μακρινό παρελθόν, μέσα από την μοναδική του ιστορία.
Στο πρώτο, αλλά και στα δύο τελευταία σαλόνια του βιβλίου, ο αναγνώστης μπορεί να βρει βιογραφικά στοιχεία, αλλά και αρχειακό, φωτογραφικό υλικό από τη μεγάλη νίκη του Κυριακίδη στη Βοστώνη, αφορμή ικανή να τον ωθήσει να αναζητήσει περισσότερα στοιχεία για αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο και αθλητή.
Συγγραφέας: Μαρία Κοντού
Εικονογράφος: Γιώργος Σγουρός
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου