Παίζουμε βιβλίο; Πώς να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα.

"Τι θα συνέβαινε αν αντί για την ερώτηση «Τι θέλει να μας πει ο συγγραφέας;», ρωτούσαμε τα παιδιά «Πώς ένιωσες διαβάζοντας αυτό το βιβλίο;» ή «Ποιος ήταν ο αγαπημένος σου χαρακτήρας και γιατί;»
Τι λέτε, «Παίζουμε βιβλίο;» H πρωτότυπη μέθοδος που εδραιώνει τη σχέση των παιδιών με τη λογοτεχνία για την οποία βραβεύτηκε διεθνώς η παιδαγωγός Βίκυ Ξανθοπούλου, τώρα κυκλοφορεί σε 2 βιβλία από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το "Παίζουμε βιβλίο" συνδυάζει τη βιωματική μάθηση με τη διασκέδαση, επιχειρεί την εμβάθυνση σε όλες τις πτυχές του βιβλίου και δημιουργεί εν δυνάμει αναγνώστες. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους, εμψυχωτές, γονείς, ανθρώπους που επιθυμούν να προάγουν τη φιλαναγνωσία και προτείνει δράσεις που μπορούν να εκτυλιχθούν στο σχολείο, σε εναλλακτικούς χώρους εκπαίδευσης, ακόμη και στο σπίτι."

Με δραστηριότητες που ενεργοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, το παιδί συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της ανάγνωσης, ταυτίζεται με τους ήρωες και ανακαλύπτει τα δικά του κίνητρα για διάβασμα, ενώ ταυτόχρονα τα βιβλία παρέχουν ένα "κλειδί" σε όσους διαβάζουν σε (για) παιδιά, με το οποίο μπορούν να ξεκλειδώσουν ένα κείμενο και να το φέρουν κοντά στην εμπειρία των μαθητών τους. 

Από το πως προσεγγίζουμε ένα κείμενο, πως δένουμε τα μέλη της ομάδας μας, πως ξεδιπλώνουμε ή πως ανακαλύπτουμε τις πτυχές του κειμένου, πως συνεργαζόμαστε, πως εμπιστευόμαστε, πως μαθαίνουμε, πως πειραματιζόμαστε, παίζουμε, ακούμε, μιλάμε, δημιουργούμε, η μέθοδος της Βίκυς Ξανθοπούλου, μπορεί να γίνει ένας μπούσουλας και να μας βοηθήσει να βρούμε αυτό που ενθουσιάζει τους δικούς μας μαθητές, τα δικά μας παιδιά, σε αυτή την τόσο διαδραστική ανάγνωση των βιβλίων. Και φυσικά, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε τα προσεκτικά επιλεγμένα βιβλία, που η εκπαιδευτικός έχει συμπεριλάβει για τις ανάγκες της συγγραφής αυτού του εγχειριδίου. Οι επιλογές φυσικά είναι ενδεικτικές, και μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της δικής μας τάξης, ή της θεματικής ενότητας που θέλουμε να προσεγγίσουμε. 
Κυκλοφορούν τα δύο πρώτα τεύχη της σειράς «Παίζουμε βιβλίο; Πώς να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα» για παιδιά 3-6 ετών και 6-9 ετών αντίστοιχα.

Συγγραφέας: Βίκυ Ξανθοπούλου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σχόλια