Αν η Γη είχε 100 ανθρώπους

 " Είμαστε περίπου 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι διασκορπισμένοι σε αυτό τον πλανήτη! Πως είναι η ζωή για τον καθένα από εμάς; Πιστεύεις ότι ζούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο; Είναι λίγο δύσκολο να φανταστείς πως ζουν 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αντί για αυτό, ας πούμε πως 100 άνθρωποι ζουν μαζί σε ένα χωρίο."

Η Jackie McCann, στήνει αυτό το εξαιρετικό βιβλίο γνώσεων πάνω σε αυτή την πρωτότυπη, μα όχι αυθαίρετη, σμίκρυνση του πληθυσμού της Γης. Και βοηθάει μικρούς και μεγάλους να συλλάβουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μας, τους δεσμούς, μα και τα χάσματα μεταξύ μας με πολύ πιο σαφή και άμεσο τρόπο. 

Αν η Γη λοιπόν είχε μόνο 100 ανθρώπους, πόσοι θα ήταν άνδρες και πόσοι γυναίκες; Πόσοι ηλικιωμένοι και πόσα παιδιά; Πόσοι θα είχαν κόκκινα μαλλιά και πόσοι μαύρα; Πόσοι θα ζούσαν στην Ασία και πόσοι στην Αμερική; Ποια γλώσσα θα μιλούσαν οι περισσότεροι; Πόσοι θα είχαν ένα ασφαλές σπίτι να μείνουν και πόσοι θα διέθεταν πρόσβαση σε καθαρό νερό; Θα υπήρχε αρκετό φαγητό για όλους; Πόσοι θα είχαν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο; Πόσοι θα είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο; Πως θα μοιράζονταν ο παγκόσμιος πλούτος; 

Αυτά και πολλά άλλα θέματα που σχετίζονται με τις παραπάνω ερωτήσεις, θίγει στο βιβλίο της η συγγραφέας, με τρόπο κατανοητό και άμεσο και μας παροτρύνει να δούμε σφαιρικά τις μοναδικές προκλήσεις που ανοίγονται για το ανθρώπινο είδος μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Και αυτό που όλοι διαπιστώνουμε, ειδικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την πανδημία, είναι ότι η ευημερία του όλου, είναι η μόνη εγγύηση για την ευημερία του επιμέρους. Η Γη μας είναι ένα παγκόσμιο χωρίο, και οι άνθρωποι είμαστε αναπόδραστα συνδεδεμένοι με την τύχη του πλανήτη και των πιο αδύναμων σε αυτόν. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί οφείλουμε να δουλέψουμε, ώστε τα χάσματα, κοινωνικά ή οικονομικά, να αμβλυνθούν και να βρούμε βιώσιμες λύσεις που θα εξασφαλίζουν την ευημερία όλων στον μόνο πλανήτη που μας δόθηκε να ζήσουμε.

Ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο για την τάξη και μια αφορμή να δημιουργηθούν από τα παιδιά, ανθρωπολογικοί χάρτες αντίστοιχης κλίμακας και ευαισθησίας. 


Συγγραφέας: Jackie McCann

Εικονογράφος: Aaron Cushley

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σχόλια